İSKİ, su ve kanalizasyon idareleri arasında koordinasyon ve iş birliğini artırmak, su-atıksu yönetiminde tecrübe, bilgi birikimini en üst seviyeye çıkarmak, yaşanması muhtemel ortak sorunların üstesinden gelmek için çözümler üretebilmek amacıyla ‘SUKİ’ler Buluşması’ düzenledi. 

Programa, Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Nesrin Vursavuş, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürü Av. İbrahim Kurt, Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Hakan Olkaç, Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Oğuzhan Özen, Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İrfan Korkmaz, Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Baki Ülgen, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Turhan Toprak, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Sinan Sokur, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Abdüsselam Altunkaynak, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Güzgün katıldı. 

İSKİ GENEL MÜDÜRÜ DR. ŞAFAK BAŞA: SUKİ’LER BULUŞMASI YENİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAK 

Açılış programı, İSKİ Merkez Kampüs C Blok Yusuf Erdem Konferans Salonu’nda yapıldı. Programda konuşan İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, İSKİ’nin öncüsü olan İstanbul Sular İdaresi’ni (İSİ) Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğunu anımsatarak, böyle bir kurumun çatısı altında SUKİ genel müdürlerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. 

İstanbul’un iktisadi büyüklüğü, stratejik konumu ve nüfus özellikleriyle Türkiye’nin lokomotif şehri olduğunu ifade eden Dr. Başa, “İstanbul’un artan ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve gelecek nesillere aktarılabilmesi amacıyla İSKİ, içme suyu ve atık su hizmetleri başta olmak üzere; abone, çevre, bilişim teknolojileri, finans ve yönetişim hizmetleri kapsamındaki çalışmalarını etkin bir yönetimle ve büyük bir özveriyle sürdürmektedir” dedi. 

Konuşmasının son bölümünde iklim değişikliği konusuna değinen Başa, “İklim krizinin giderek derinleştiği, su kaynaklarının azaldığı, enerji maliyetlerinin önemli ölçüde yükseldiği konjonktürde düzenlenen organizasyonlar çok daha anlamlı hale gelmiştir. Bugün SUKİ’ler, çok önemli sorunlarla baş etmek durumundadır. Bu toplantıyla oldukça artan enerji maliyetleri ve yatırımların finansmanı gibi önemli başlıkları tartışmaya açmak istiyoruz. Tertiplediğimiz bu buluşmanın su ve atık su yönetiminde bilgi paylaşımını artıracağını ve yeni kazanımlar sağlayacağını düşünüyorum” diyerek konuşmasını noktaladı. 

Açılış konuşmasının ardından misafirlere İSKİ’yi tanıtan ve kurumun tarihçesini anlatan video izletildi. Gösterimin ardından ise İBB ve İSKİ Danışmanı Prof. Dr. Seval Sözen, “Su ve Atıksu Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar” konulu bir sunum yaptı. Açılış programında İSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bekir S. Kocazeybek, su ve atık sularla bulaşan hastalıklar ve alınacak tedbirlerle alakalı bir konuşma yaptı. 

SUKİ’ler Buluşması’nın ikinci bölümü, İstanbul Su Kumanda ve Otomasyon Merkezi (İSKOM) binasında yapılan oturumlarla devam etti. Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Tayfun İşbilen “Su ve Atıksu Yönetiminde Dijital Dönüşüm”, Su ve Atıksu Teknolojileri Dairesi Başkanı İsmail Aydın’da “Su Kayıp Kaçakları ile Mücadele ve SCADA Yönetimi” konularında birer sunum yaptı. 

ORTAK SORUNLAR KONUŞULDU 

Son bölümde ise güncel ve ortak sorunlar değerlendirilerek artan enerji maliyetleri ve bunun tarifelere yansıtılamaması, malzeme temininde yaşanan sıkıntılar, yağmur suyu kanunundaki belirsizlik, dış kredi kullanımı gibi konular ele alındı. Ayrıca buluşmaların devam etmesi ve çalışma grupları oluşturulması hakkında görüş birliğine varıldı. 

SUKİ’ler Buluşması’nın ikinci gününde ise konuklar, Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde teknik incelemelerde bulundu. Arıtma tesisinin ardından Mağlova Kemeri gezisi ve sunumu ile SUKİ’ler Buluşması programı sona erdi.