Stoltenberg, “Aylardır her iki ülkenin başvurularının aynı anda onaylanması çağrısında bulunuyorum. Bu konudaki pozisyonum hiç değişmedi. İsveç ve Finlandiya'nın üyelikleri için yoğun çaba sarf ediyorum. Hem Finlandiya'nın hem de İsveç'in üye olacağından kesinlikle eminim. Sıralama en önemli mesele değil. Önemli olan hem Finlandiya'nın hem de İsveç'in yakın zamanda ittifaka üye olmalarıdır ve bunun için çok çaba sarf edeceğim” dedi.

NATO’nun Brüksel karargahındaki NATO Savunma Bakanları Toplantısı bugün sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının bitmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularının birlikte veya ayrı ayrı onaylanmasına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Finlandiya ve İsveç birlikte başvurdular. Tüm NATO müttefikleri tarihi bir karar alarak Finlandiya ve İsveç'i Madrid Zirvesi'nde NATO’ya davet etti. 30 müttefikin hepsi, Türkiye de dahil olmak üzere iki katılım protokolünü birlikte imzaladı.

Türkiye'ye hem Finlandiya hem de İsveç'e birlikte onay vermeleri çağrısında bulundum. Benim pozisyonum bu ve bu pozisyonum değişmedi. Ancak aynı zamanda, Türkiye'de Finlandiya ve İsveç'in başvuruları hususunda farklı değerlendirmeler olduğunu gördük. Bu Türkiye'nin kararıdır. Türkiye'nin elinde iki belge var, biri Finlandiya ile, diğeri İsveç ile yapılan katılım protokolleri. Müttefikler olarak almamız gereken kararlar alınmış durumda. 30 müttefik Finlandiya ve İsveç'i davet etti. 30 müttefik katılım protokollerini imzaladı.

28 müttefik her iki protokolü de onayladı, Macaristan ve Türkiye ise onaylamadı. Bu nedenle iki ülkenin başvurusunu birlikte onaylama, ki ben bunu tavsiye ettim, ya da sadece bir katılım protokolünü onaylama kararı sadece Türkiye'ye aittir. Bu NATO’nun kararı değil, Türkiye'nin kararıdır.

Yine benim görüşüm Finlandiya ve İsveç'in üyeliğe hazır olduğu ve her iki katılım protokolünün de tüm müttefikler tarafından onaylanması gerektiği yönündedir. Ancak günün sonunda, bunlardan birini ya da ikisini birden onaylamak Türkiye'nin vereceği bir karardır.

Aylardır her iki ülkenin başvurularının aynı anda onaylanması çağrısında bulunuyorum. Bu konudaki pozisyonum hiç değişmedi. İsveç ve Finlandiya'nın üyelikleri için yoğun çaba sarf ediyorum. Hem Finlandiya'nın hem de İsveç'in üye olacağından kesinlikle eminim. Sıralama en önemli mesele değil. Önemli olan hem Finlandiya'nın hem de İsveç'in yakın zamanda ittifaka üye olmalarıdır ve bunun için çok çaba sarf edeceğim.”