Ukrayna konusunda olağanüstü toplanan NATO Liderler Zirvesi öncesi açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'nın NATO üyeliği gündemimizde yok" dedi. Stoltenberg "Ancak Ukrayna'ya desteğimiz yarın dahil olmak üzere en büyük önceliğimiz olacak" ifadesini kullandı.

Ukrayna'ya 2014'ten beri destek verdiklerinin belirten Stoltenberg "Tabii ki bu direnişlerine borçluyuz ancak aynı zamanda senelerdir bizden aldıkları desteklerin de faydası olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"NATO, ÇATIŞMANIN PARÇASI DEĞİL"

NATO Genel Sekreteri "Ukrayna'ya destek olmak önemli ama çatışmanın topyekün NATO-Rusya çatışmasına dönüşmesini engellemek de önemli" diye konuştu. Stoltenberg "NATO, çatışmanın parçası değil; Ukrayna'ya kendisini savunma hakkı konusunda yardım ediyoruz, birlik göndermeyeceğiz" dedi.

"Ukrayna'da şu an gördüklerimiz korkunç ve acı verici. İşgalin sonuçlarını görüyoruz" diyen Stoltenberg "Yarınki zirvede ittifakın doğu kanadındaki askeri varlığımızda artışa ilişkin konular görüşülecek" ifadesini kullandı.

"NATO ZİRVESİNİN ÇİN'E İŞGALİ KINAMA ÇAĞRISI YAPMASINI BEKLİYORUM"

Çin'in Rusya'ya teçhizat sağladığı yönünde NATO'nun "endişeleri" olduğunu söyleyen Stoltenberg, "Çinli yetkililer, Rusya'ya bariz yalanlar ve yanlış bilgiler yaymak dahil siyasi destek sağlıyor; NATO zirvesinin, Çin'e, işgali kınayıp diplomatik çabalara katılması ve Rusya'ya maddi destek sağlamaması çağrısı yapmasını bekliyorum" dedi.

"BU İŞGALDE BELARUS'UN DA SORUMLULUĞU VAR"

Belarus'un da Ukrayna'ya askeri harekat başlatacağı yönündeki iddialara ilişkin bir soru üzerine Stoltenberg "Belarus işgalde topraklarının kullanılmasına olanak verdi. Bu işgalde Belarus'un da sorumluluğu var.

Stoltenberg "Kimyasal silah kullanımı çatışmanın çehresini tamamen değiştirecektir. Uluslararası hukukun ihlali olacaktır. Kimyasal silah kullanımı kabul edilemez ve büyük sonuçları olacaktır" diye konuştu.