Türk Eczacıları Birliği (TEB), eczacıların "ilaç stokçuluğu" yaptığına yönelik iddialara dair yazılı bir açıklama yaptı.

"STOKÇULUK SUÇLAMASI KABUL EDİLEMEZ"

Açıklamada, son günlerde ilaç yokluğuna ilişkin basına yansıyan haberlerde eczacıları suçlayan ve onları stokçulukla itham eden söylemlere üzülerek tanıklık edildiği belirtildi.

AA'nın aktardığı habere göre, eczacılara yönelik "stokçu" ithamının esefle karşılandığı ve gerçek dışı ithamların reddedildiği ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin en ücra köşesinde tek bir kişinin bile ilaçsız kalmaması için canla başla çalışıldığı vurgulandı.

"İLAÇ YOKLUĞUNUN SORUMLUSU KESİNLİKLE ECZACILAR DEĞİLDİR"

Bu bağlamda, hemen her yıl mevcut sistemin işleyişinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle eczacıların stokçuluk suçlamasına maruz bırakılmasının asla kabul edilmediği belirtilen açıklamada, şu değerlendirmeler yer aldı:

"Bir kez daha altını özenle çizmek isteriz ki üretim ve tedarik kaynaklı ilaç yokluğunun sorumlusu kesinlikle eczacılar değildir. Türk Eczacıları Birliği, toplum ve hasta yararını önceleyen kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olarak her daim ülke kaynaklarının en verimli yönetildiği ve tüm paydaşların görüşleri doğrultusunda geliştirilecek ilaç politikalarının oluşturulmasından yanadır. Önümüzdeki dönemlerde de benzer sıkıntıların yaşanmaması adına üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz."

BAKANLIK "KAYITLARDA UYUMSUZLUK VAR" DEMİŞTİ

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve İl Sağlık Müdürlükleri, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle bazı ilaçlara erişilememesi üzerine denetim yapıldığını duyurmuştu.

Açıklamada, TİTCK ürün denetmenlerinin Kasım ayında İstanbul'da 24, İzmir'de 3, Ankara'da 19, Adana'da 7, Antalya'da 4 ecza deposu olmak üzere 57 ecza deposu denetlediği söylenirken 17 ecza deposu ile ilgili ilaçların fiziki stok durumu ile İlaç Takip Sistemi (İTS) kayıtları arasında uyumsuzluk tespit edildiği belirtilmişti.

İl Sağlık Müdürlükleri de Türkiye genelinde yaptığı denetimler neticesinde şimdiye kadar 144 eczanede uygunsuzluk tespit ettiğini açıklamıştı.

TEB: "645 KALEM İLAÇ PİYASADA YOK"

Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından 6 Kasım tarihinde yapılan açıklamada, "Sahadan, eczacı kooperatiflerimizden, meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiler, piyasada pek çok ilacın bulunmadığını gösteriyor. Şu anki tabloda 645 ilaçta sıkıntı yaşanıyor, eczacılarımız ilaç temininde ve ilaçları hastaya ulaştırmada güçlük yaşıyor" denilmişti.