HABER: ESRA TOKAT

İstanbul Ataşehir’de 23 Ekim 2020 tarihinde bir hukuk bürosunda gönüllü olarak staj yapan Arzu Sena Topuz, avukat S.K. tarafından cinsel saldırıya uğradı. Arzu Sena Topuz'un açtığı davanın üçüncü duruşması yarın (11 Şubat) saat 10.00’da İstanbul Anadolu 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

"ADALETİN TECELLİ EDECEĞİNDEN HİÇ ŞÜPHEM YOK"

Yarın görülecek duruşma öncesi dokuz8HABER'e konuşan Arzu Sena Topuz, ‘’Adaletin tecelli edeceğinden hiç şüphem yok. Mücadelemde herkesi dayanışmaya bekliyorum. Hiç şüphesiz adaletin tecelli edeceği davamda kazanmaya her gün daha da çok yaklaşıyoruz. Alacağımız emsal kararın sevincini birlikte yaşamak için herkesi dayanışmaya davet ediyorum" çağrısında bulundu.

"KAMERA HARD DİSK BOZUK OLDUĞU İÇİN GÖRÜNTÜ ELDE EDİLEMEDİ" İDDİASI

10 yıla kadar hapsi istenen patron avukat aleyhine hazırlanan iddianamede, olay gününe ilişkin kamera görüntülerinin hard disk bozuk olduğu gerekçesiyle yenisiyle değiştirilmesi nedeniyle elde edilemediği, hard disk değişiminin aynı gün yapıldığı, olay günü hard disk değişim işlemlerinin kamera görüntülerine yansıdığı aktarıldı.

FAİL HAKKINDA "SUÇTAN KURTULMAYA YÖNELİK İFADELERİNE İTİBAR EDİLEMEZ" KARARI

Arzu Sena Topuz, olayın bir gün öncesinde kameraların çalıştığının altını çizdi. İddianamede ise konuya ilişkin, "Şüphelinin olay günü akşam saatlerinde güvenlik sistemleri çalışanını ofisine çağırdığı, her ne kadar ifadesinde delil olması amacıyla kayıtları almak istediği için bunu yaptığını beyan etmişse de, aleyhine olacak şekilde hard disk değişim işlemlerinin yapılması dikkate alındığında şüphelinin suçtan kurtulmaya yönelik ifadesine itibar edilemeyeceği’’ ifadelerine yer verildi.

FAİL AVUKATI'NDAN MAĞDUR SUÇLAYICILIK: "PATRON MASASI TARAFINDA OLMAK STAJYER ADETİNDEN MİDİR?"

Davanın açılmasının ardından her geçen gün büyüyen dayanışma kalabalığıyla davanın ilk ve ikinci duruşmaları geçtiğimiz yıl görüldü. İkinci duruşmasında tanıkların dinlendiği davada, cinsel saldırıya maruz kalan Arzu Sena Topuz'un olay sırasında patron masası tarafında olması sebebiyle sanık vekilince, "Patron masası tarafında olmak stajlerin adetinden midir?" diye sorarak mağdur suçlayıcılığında bulundu.

TANIKLAR DİNLENMEYE DEVAM EDECEK

İkinci duruşmada kamera ve güvenlik sistemi ile ilgilili çalışan tanığa hard diskten görüntü kurtarıp kurtaramayacağı soruldu. Buna yeterli uzmanlığı olmadığını ileri sürmesi üzerine neye dayanarak hard diski çöpe attırdığı sorulduğunda tanık, hard diski kendisi ofiste bıraktığını, diskin sanık tarafından çöpe atılmış olduğunu söyledi. Aynı tanık beyanına, sonradan öğrendiğine göre yüklü bir miktar para ödenerek kayıtların kurtarılabilir olduğunu da ekledi. Yarın görülecek duruşmada ise tanıklar dinlenmeye devam edecek.

FAİLİN TEHDİTLERİ SONRASI KORUMA KARARI ALDIRDI

Fail tarafından “O Arzu’ya söyleyin bedeli ağır olur” gibi tehditler aldığını belirten Topuz, koruma kararı aldığını söyledi. Fail S.K.'nın hbaerlere erişim engeli getirtmesine değinen Topuz, "Bu tehditlere ve engellemelere rağmen hakkım olan aleni yargılamayı talep etmeye devam edeceğim. Böylece umudum o ki cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda emsal nitelikte bir karar, kamuoyuyla dayanışmamız sonucunda ve her birimizin sayesinde alınmış olacak. Kaldı ki en başından beri oluşan destek, bugün hala başım dik ve güçlü bir şekilde mahkeme salonuna gelip hakkımı savunabilmemdeki en büyük etkenlerdendir" diye konuştu.

"BİZİM UTANACAK HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK"

"Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların şikayet edilememesinin en büyük sebeplerinden biri, mağdurun kimliğinin açığa çıkmasından duyduğu çekincelerden ileri geliyor" diyen Topuz, şu ifadeleri kullandı:

"Başından beri mücadelemi kimliği açık yürüterek bu suçun mağduru olmuş kadınlara yürütülebilecek en aleni hak savunmamızda bile mağdur olarak utanacak hiçbir şeyimiz olmadığına dair nacizane bir hatırlatmada bulunabilmeyi umdum. En başında zorlanacağıma dair çekincelerim olmuştu ancak hissettiğim destek sürekli büyüdü ve bana iyi ki bu yolu seçmişim dedirtti. Bu sayede davasını uzaktan takip etmeyi bırakıp bizatihi mücadeleye giren bir çok aynı suçun mağduru kadınlardan da güzel mesajlar aldım."

NE OLMUŞTU?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 4’üncü sınıf öğrencisi olan müşteki, avukat S.K.’ya ait hukuk bürosunda gönüllü staja başladığını, 23 Ekim 2020 tarihinde şüphelinin ofiste çalışan 2 stajyer avukatı adliyeye, sekreterini de para çekmesi için bankaya gönderdiğini, ofiste sadece şüpheli ile kendisinin olduğunu anlattı.

Şüphelinin kendisini odasına çağırıp bilgisayardan işlem yapmasını söylediğini, bu sırada şüphelinin ayağı kalkıp yanına yaklaşarak elini beline attığını hissettiğini, o sırada irkilip kendisini geri çektiğini, daha sonra arkasından yaklaşıp vücuduna temas ettiğini söyledi. Ardından saldırıya tepki gösteren Topuz, eşyalarını toplayarak hızla uzaklaştı.

Olay gününe ilişkin kamera görüntülerinin hard disk bozuk olduğu gerekçesiyle yenisiyle değiştirilmesi nedeniyle elde edilemediği, hard disk değişiminin aynı gün yapıldığı, olay günü hard disk değişim işlemlerinin kamera görüntülerine yansıdığı aktarıldı.

Şüphelinin olay günü akşam saatlerinde güvenlik sistemleri çalışanını ofisine çağırdığı, her ne kadar ifadesinde delil olması amacıyla kayıtları almak istediği için bunu yaptığını beyan etmişse de, aleyhine olacak şekilde hard disk değişim işlemlerinin yapılması dikkate alındığında, şüphelinin suçtan kurtulmaya yönelik ifadesine itibar edilemeyeceği anlatıldı.

Topuz, yaşadıklarını kamuoyuna duyurduktan sonra 10 yıla kadar hapsi istenen fail S.K., haberini yayınlayan bazı haber sitelerine ve Topuz’un Twitter hesabına erişim engeli kararı aldırttı.

10 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

İddianamede, sanık S.K.’nın “cinsel saldırı” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. İddianame, gönderildiği Anadolu 55. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.