İYİ Parti Grubu, stajda geçen sürelerin emeklilik kapsamında sayılmamasından kaynaklanan sorunlar hakkında çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla TBMM’ye verdikleri Araştırma önergesinin Genel Kurul'da bugün görüşülmesi için Grup önerisi getirdi.

KABUKCUOĞLU: STAJYERLER, PEK ÇOK GÖREVİ YAPMAK ZORUNDA KALIYORLAR

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu “Kurumlar stajyer çalıştırdıklarında personel sayısında azaltmaya gidiyorlar. İşyeri, stajyerlere ‘Sen meslek sahibi olacaksın, ben sana mesleği öğretiyorum’ havasında ve üstenci davranmaktadırlar. Stajyerler, pek çok görevi yapmak zorunda kalıyorlar” dedi.

“YÜKSEKOKUL, ÜLKEMİZDE GENÇLERİN 4, 5 YIL SÜREYLE BEKLEDİĞİ İŞSİZLİK PARKI DURUMUNDADIR”

Kabukcuoğlu, “Bazen ailelerin yoksulluğu bazen babanın çalışmaya zorlaması veya yaşanan yerde başka bir iş imkanının olmaması sebebiyle çocuklar çıraklığa zorlanmaktadırlar. Genel liseler, çocuklar için çok cazip değildir. Üniversiteye girerlerse bir sürü masraf ve okul bittikten sonra iş bulma zorluğu ortadadır. Zaten yüksekokul, ülkemizde gençlerin 4, 5 yıl süreyle beklediği işsizlik parkı durumundadır. İş bulamayan fazla sayıda üniversite mezunu bizim eğitimde birinci önceliğimiz olamaz. Meslek liseleri, bu şartlarda çok cezbedicidir… Çıraklara sigortalılık hakkı verilmeli ve araştırma önergemiz dikkate alınmalıdır” diyerek milletvekillerine çağrı yaptı.

TURAN: SİZDEN İSTEDİKLERİ KENDİ HAKLARI. NE DİLENİYOR BU İNSANLAR NE BAŞKA BİR ŞEY

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da şöyle konuştu:

“Sorumuz şu; bir çırak, bir stajyer ne yapar? Ne iş görür? Üretim yapar, üretmiş olduğu artı değeri işveren, kurum veya ustası tarafından sömürülür mü, evet sömürülür. Yani herhangi bir işçinin, bir kamu çalışanının bir ücretlinin yaptığı şeyin aynısını yapar aynı biçimde sömürüye tabi olur mu? Evet olur. Ee oluyorsa niye bu insanların emeklilik garantisi onlarla aynı biçimde söz konusu olmuyor? Bu hak niye verilmiyor? Sizden istedikleri kendi hakları. Ne dileniyor bu insanlar ne başka bir şey.”

AĞBABA: BUNLARIN HEPSİNE BİR İSİM VERMEK GEREKİRSE AKP’YE TAKILANLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da şunları söyledi:

“Staja takılanlar, çıraklığa takılanlar, prime takılanlar, tescile takılanlar, depreme takılanlar… Şimdi bunların hepsine bir isim vermek gerekirse AKP’ye takılanlar. İnşallah yapılacak ilk seçimde de AKP sandığa takılacak ve millet dersini verecek. Ya siz bana takılıyorsunuz da fakirin derdini çözmek için niye Meclis’e hiç yasa getirmiyorsunuz? Siz hep zenginler, beşli çete için Meclis’e yasa getiriyorsunuz. Allah size vicdan versin. Laf atıyorsun da biraz da fakirin, fukaranın, mağdurların sorunlarıyla gelin ya.”

“SİZİN ÇOCUKLAR OYNARKEN, TATİLLER GİDERKEN BU ÇOCUKLAR TER AKITIRLAR”

“Sizin çocuklarınız olmadığı gerçek. Sizin çocuklarınız değil. Çünkü sizin çocuklarınız stajyer olmaz, çırak olmaz. Sizin çocuklarınız lüks okullarda eğitim görürler; kışın lüks yerlerde tatil yaparlar. Sizin çocuklar oynarken, tatillere giderken bu çocuklar ter akıtırlar. Bu insanların sorunlarının çözülmesi lazım. Yaklaşık 1,5 milyon stajyer ve çırak var. Bu çözülmez bu insanların iki eli ret oyu vereceklerin yakasında olacaktır.”

ETYEMEZ: HER ZAMAN EMEĞİN VE EMEKÇİNİN YANINDA OLAN AK PARTİ…

AKP Konya Milletvekili Halil Etyemez ise “AK Parti hükümetleri olarak ülkemizin ve milletimizin bugünü ve geleceği için çalışıyor ve her alanda başarılı çalışmalara imza atıyoruz. Her zaman emeğin ve emekçinin yanında olan AK Parti olarak istihdamdan sosyal güvenliğe, örgütlenmeden toplu sözleşmeye, mali ve sosyal haklardan özlük zeminine her konuda önemli adımlar attık. Çalışanını koruyan, çalışamayanına bakan sosyal devlet anlayışıyla politikalarımızı yürüttük, yürütüyoruz” dedi.

İYİ Parti Grup önerisi için yapılan iki oylamada da toplantı yetersayısına ulaşılamadı. Bu nedenle Genel Kurul yarın toplanmak üzere kapandı. Önerinin oylaması yarın yapılacak.