Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tv100 canlı yayınında milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren maaş zamlarına ilişkin Serap Belovacıklı'nın sorularını yanıtladı. Erdursun, asgari ücrete ilişkin öngörülen rakama ilişkin "8 bin 250 lira olmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

"Asgari ücreti ödeyenler devlet değil, esnaf ve işverenlerdir" diyen Erdursun, işverenden zam yapması beklenirse desteğin de verilmesin gerektiğini, işverenin de bu maliyeti ürünlerine yansıtmak zorunda kalmayacağını ifade etti.

İşte Özgür Erdursun'un açıklamalarından öne çıkanlar:

Türkiye'de 4-5 milyon kişi asgari ücret ile çalışıyor.

Asgari ücretin üstündeki rakamlar da maliyetler nedeniyle çok yüksek rakamlar değil. Yeni yılda da büyük ihtimalle ortalama ücret 10 bin lira olur.

Büyük ihtimalle birçok kişi asgari ücretli gözükür ama daha yüksek bir maaş alır.

Mesleki tecrübe elde edildikçe mesleğe yeni girenler ile asgari ücretle aranızda bir fark kalmıyor. Bu durumlar da istikrarsız çalışma ve kapasitenin tam olarak işlememesine neden oluyor. 

Bölgesel asgari ücret mi uygulanacak, devlet ayrıca bir destek mi verecek, belli bir çalışma süresi mi belirlenecek? Prim gün sayısı arttıkça asgari ücrete dayalı çalışma ortadan kaldırılmalı. 

Daha çok prime esas kazanç günleri artınca hem aylık artacak hem sigortasız çalışmamanın bu kişiye bir yararı olacak.