MATHILDE GUILAUME

BUENOS AIRES - “Nicki” lakaplı Arjantinli Nicole Becker 20 yaşında. Bir hukuk öğrencisi ve Greta Thunberg tarafından kurulan Fridays for Future (Gelecek için Cuma) ile ortak faaliyetler yapan Arjantin bir gençlik hareketinin iklim konusundaki sözcülerinden biri. Ayrıca şu an Arjantin ve Latin Amerika’nın en karizmatik aktivisti. Latin Amerika'da kadın cinayetlerine karşı verilen mücadelede ve kürtaj hakkı için sokak eylemi yapan feminist bir gruptan faaliyetlerine devam ediyor.

Güney Amerika gençliğinin temsilcisi olarak bir COP'a ikinci kez katılıyorsunuz. Beklentileriniz neler?

Her şeyden önce, mutluyum çünkü Madrid'deki son COP'tan farklı olarak bu yıl Latin Amerika ve genel olarak Güney eyaletlerinden gençlerin büyük bir temsili olacak. Fridays for Future ile bunun için çok çalıştık. Yavaş yavaş iklim tartışmasının sadece Avrupa’da var olan bir konu olduğu izlenimini silmeye çalışıyoruz. Bu çok zor olsa da elimizden geldiğince “biz de varız” diyoruz. Örneğin, Latin Amerika'da bir COP'nin gerçekleşmesinden bu yana altı yıl geçti. Ancak, iklim krizinden en çok etkilenen toplulukların en savunmasızlar olduğunu ve bunların çoğunluğunun Güney'den geldiğini biliyoruz. Bu sesleri duymak gerekiyor ve biz o savunmasız toplulukların sesini duyurmayı deniyoruz. Ele alınması gereken kilit nokta 2019'dan itibaren Güney ülkelerine enerji geçişlerini gerçekleştirebilmeleri için yılda 100 milyar dolar bağışlayacak olan Yeşil Fon'dur. Şu ana kadar bu para hala verilmedi. Kuzey ülkeleri iklimle mücadelede sorumluluklarını üstlenmedi. Finans boyutunu çözmek çok önemli. Arjantin ve genel olarak Latin Amerika ülkeleri iklimi ve bölge halkını sömürdüğü bilinen ülkelere olan borçları hala güncel ve bu ülkelerin o borcu ödeme imkânları yok. Bu borcun iklim krizindeki mücadele adına silinmesi gerekiyor.

Bölgenin kendine özgü zorlukları nelerdir?

Başka yerlerde olduğu gibi, siyasi liderlerin çoğu iklim sorununun toplumun gündeminde bir öncelik olmadığına inanıyor. Çünkü bu konu ekonomik ve sosyal krizlerden ayrı bir tema olarak görülmeye devam ediyor. Ama ikisi bağlantılı! İklim krizini sosyal adaletten ve Kuzey/Güney dengesizliğinden bahsetmeden çözemeyiz. Bu bölge çevre aktivistleri için dünyanın en tehlikeli bölgesidir. Latin Amerika'da her yıl 200'den fazla aktivist, kapitalistlerin çıkarlarına ters düştükleri için öldürülüyor.

Şubat 2019'da kampanyaya başladığınızda, iklim sorunu Arjantin'deki gençler arasında bir öncelik değildi. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?

O dönem ne okulda ne de medyada bazı temel bilgiler mevcuttu. Benim kuşağımdan gelenler sosyal adalet ve feminizm konusunu bilseler de ekoloji konusuyla ilgili değillerdi. Sonra Avrupa’da başlayan ve Greta Thunberg'in öncülük ettiği videolara rastladım. İyice araştırdım ve iklim krizinin sadece uzak bir kutup ayısı sorunu olmadığını, bir insan hakları sorunu olduğunu keşfettim. Bu konuyu yaymak için çok uğraştık ve arkadaşlıklarımla "Jovenes por el clima" [İklim için Gençlik]'i kurduk.

Konu artık acil ve iklim krizi esas olarak en yoksulları etkiliyor! Ve artık konu yarının ya da uzun bir geleceğin değil bugünün konusu! Arjantin'de bu yıl onlarca sel oldu ama aynı zamanda büyük bir kuraklık ve yangınlar gerçekleşti. Tarım alanları yok oldu. Sosyal adalet olmadan iklim adaleti mümkün değildir.

Gelecekte ne görüyorsunuz?

Umudum COP'un kendisinde değil, yurttaş hareketinde. Politikacıları bu konudan gözlerini kaçırmamaya zorlamak gerekiyor. Bunun içinde hareketimizin daha da büyümesi gerekiyor. Feminizmde de böyle oldu ve benzer bir farkındalığa doğru bir eğilim var. Glasgow'da temsil edilecek ve kendilerini örgütleyen, liderleri somut adımlar atmaya zorlayan ve daha iyi bir gelecek inşa etmeye kararlı, dünyanın dört bir yanındaki tüm gençlerin inanılmaz enerjisi ve inancından beslenen bir hareket var. Örgütlülük artıyor ve daha iyi noktalara gelecek.

(Çeviren: Nurullah Yıldız)

Söyleşinin orijinali için: https://www.liberation.fr/international/amerique/il-ny-a-pas-de-justice-climatique-possible-sans-justice-sociale-20211030_XO7NMC6275CYZGRYFXQIXHI3LA/

PKyYEOnW_400x400