VOA’nın haberine göre, Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında Somali’deki son durumla ilgili açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Somali Direktörü Wafaa Saeed, beslenme merkezlerinde müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitiren çocukların sayısının, merkezlere getirilerek tedavi edilen çocukların sayısının yüzde 1’inden az olduğuna ancak “kayıtlara geçmeden yaşamını yitiren çocukların sayısının çok daha fazla olabileceğine” vurgu yaptı.

Saeed’in açıklamalarına göre, Somali’de çocuklar arasında “yetersiz beslenme daha önce hiç görülmemiş düzeyde arttı.” Ülkede 5 yaş altındaki yaklaşık 1,5 milyon çocuğun aşırı yetersiz beslendiği ve bunların 385’ine acil müdahale gerektiği belirtiliyor.

Diğer taraftan, kızamık salgını da yayılmaya devam ediyor. Son aylarda kızamık şüphesiyle yaklaşık 13 bin yeni vakaya rastlandı. Bunların yüzde 78’i 5 yaş altındaki çocuklar.

BM insani yardım sorumlusu Martin Griffiths, hafta başında yaptığı açıklamada Somali’deki durumla ilgili olarak “Kıtlık kapıda” ifadelerini kullandı.

Somali’ye yardım arttırılırken, BM’nin vaadettiği 1,46 milyar dolarlık fonun yaklaşık yüzde 67’si tamamlandı.

Ancak insani yardım yetkilileri, bu yardımın gecikmeli olarak ulaştırıldığını ve daha fazla fona ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.