Haber: Fatoş Erdoğan

SOL Parti Dayanışma GönüllüleriDefne Sosyete Pazarı Dayanışma Gönüllüleri Merkezi'nden Sevgi Parkı'na bir 'Halk Yürüyüşü' gerçekleştirdi.

Depremde kaybettiklerimiz anısına Asi Nehri'ne karanfil ve defne dalları bırakan Dayanışma Gönüllüleri'nin Halk Yürüyüşü'ne SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Feray Aytekin Aydoğan, Önder İşleyen, SOL Parti Milletvekili adayları, sanatçı Erdal Güney, Şair Haydar Ergülen, İklim Adaleti Koalisyonu ve Hatay halkı katıldı.

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Defne ve İskenderun'da dayanışma merkezi kuran SOL Parti, Hatay’da kentin yağmalanmasına karşı “Yeniden Kuralım” sloganıyla yürüyüş yaptı.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte "Katil AKP hesap verecek, AKP'den hesabı Hatay halkı soracak, unutmak yok  affetmek yok helalleşmek yok, Hatay bizim memleket bizim, Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. 

SOL Parti Dayanışma Gönüllüleri  bölge halkıyla beraber sloganlarla Asi Nehri'ne yürüdü. Hatay halkı ve Dayanışma Gönüllüleri ellerindeki karanfil ve defne yapraklarını Fuat Saka'nın seslendirdiği 'sürgün' ezgisi eşliğinde Asi Nehri'ne bıraktı. 

Sevgi Parkı'na kadar devam eden  yürüyüş burada yapılan konuşmalar sonrasında sonlandırıldı.

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Feray Aytekin Aydoğan bir konuşma gerçekleştirdi.  Aydoğan şunları söyledi:

“Şimdi bugün yürüdüğümüz her adımda, her sokakta kaybettiklerimizin anısı var.  Yüreklerimizde hiç sönmeyecek yasımız var.  Depremin yaşandığı ilk saatlerden bugüne bu toprakların her yerinden yükselen terk edilmişliğimize isyanımız var. Bugün tam 75 gün oldu. Seçim tartışmaları arasında Hatay’ın sesinin, nefesinin, sorunlarının unutulmaması, unutturulmaması için sözümüz var."

Aydoğan’ın ardından ise SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen bir konuşma gerçekleştirdi. İşleyen şunları söyledi:

“Ülkenin dört bir yanından gelip buraya can olan kardeşlerimiz var burada, bir avuç haraminin karşısında kalbiyle dikilen insanlar var burada. O yüzden hatay yeniden ayağa kalkacak, memleket yeniden ayağa kalkacak. Çünkü bu ülkenin yurtseverleri var, bu ülkenin devrimcileri var."


SOL Parti’nin Hatay'ı yeniden kuralım sloganıyla düzenlediği halk yürüyüşünün talepleri şu şekilde:

  •  Bir ömür boyu sürecek 20 yıllık borçlanmayı kabul etmiyoruz. Tüm Hatay halkı için konutlar ücretsiz sağlanmalıdır.
  • Kentimizin, evlerimizin yeniden inşasında bilim insanlarının, meslek odalarının ve bizim, halkın sözü ve kararı ve yerinde dönüşüm esas alınmalıdır.
  • Tarım alanlarımız, ormanlarımız, sulak alanlarımız, ovalarımız doğal alanlarımız yapılaşmaya açılmamalıdır.
  •  İmar afları yasaklanmalıdır.
  •  Asbest, solunum hastalıkları, kanser; suyumuzun, havamızın, toprağımızın zehirlenmesi demektir. Enkazlardan asbest ayrıştırılmalı, yerleşim alanlarından, tarımsal alanlardan, coğrafi, kültürel ve tarihi mirasımıza ait alanlardan uzak yerlere kalıcı depolamalar yapılmalıdır.
  •  Şirketler değil üreticiler maddi olarak desteklenmelidir. Tohum, yem, gübre ücretsiz ve düzenli sağlanmalıdır.
  •  Üreticilerin Ziraat Bankası borçları silinmelidir. Meralar yeniden hayvancılığa açılmalıdır. Üreticilerin pazara erişimi sağlanmalıdır.
  •  Esnafın borçları silinmelidir. Dükkanlar için yerinde dönüşüm ve acilen konteyner sağlanmalıdır. Esnaflar desteklenmelidir.
  •  Güvenli okul binaları bilim insanları, TMMOB, İMO, JMO ile birlikte tespit edilmeli, güvenli olmayan okul binaları için konteyner sağlanmalı, öğrenciler ve öğretmenler için güvenli barınma olanakları sağlanarak eğitim her yerde başlatılmalıdır.
  •  Deprem bölgesine öğretmen atamaları bir an önce yapılmalıdır, depremzede öğrenciler ve öğretmenlere maddi destek sağlanmalıdır.
  •  Üniversitelerde yüz yüze eğitim başlatılmalı, depremzede öğrenciler için ücretsiz barınma koşulları sağlanmalıdır.
  •  LGS’de her öğrenciye istediği okul türünde okuma ve sınavsız geçiş hakkı sağlanmalıdır. YKS’de depremzede öğrenciler için kontenjan ayrılmalıdır.
  •  Gençlerin işsizlik sorunu çözülmeli, istihdam olanakları sağlanmalıdır.
  •  5 Nisan tarihli kararla Hatay Antakya’da 307 hektarlık tarihi kent merkezini ve Kurtuluş caddesini içeren alan riskli alan ilan edildi. Bu bölge bu kararla yapılaşmaya açılmamalı, tarihi kent merkezi, toplumsal bellek ve kültürel miras korunmalıdır.