Haber: ÖYMEN BIÇAKÇIOĞLU

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, bir tweet atarak "Yedi aylık çalışmadan sonra “Evsiz Hayvanları Koruma ve Yaşatma Platformu kuruluyor. Artık sokak hayvanları demek yok. Evsiz hayvanlar için çaba göstereceğiz" dedi. Bu tweeti Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden (HAKİM) Avukat Gizem Karataş ile konuştuk. İktidarın kurmak istediği Evsiz Hayvanları Koruma ve Yaşatma Platformu’nun hayvanlara yararlı olup olmayacağı sorumuzu yanıtlayan Avukat Gizem Karataş, söylenen platformun Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesine aykırı olduğunu ve usulsüz bir girişim yapıldığını söyledi. Karataş bununla ilgili uzun zamandır arka planda bir çalışma olduğunu bildiklerini ve hayvanları hapsetmelerine izin vermeyeceklerini ekledi.
 
‘’BİLİNÇLİ YALAN HABERLER YAPILIYOR’’
‘Yandaş medya, köpeklerin çocuklara saldırdığı iddiasıyla haberler yaptı ve bazı haberlerin 7-8 sene öncesinden olduğunu, bazı haberlerin aslında başka ülkelerden alınmış haberler olduğunu gördük. Bu yalan haberler bilinçli yapılıyor. Sosyal medyada da troll hesaplarla pompalanıyor. Başıboş Köpek Platformu adı altında kurulan Amerika merkezli platformun Ali Öztürk adında bir basın sözcüsü olduğunu gösterdiler ancak böyle bir kişinin var olmadığı, profil fotoğrafının bile yapay zekâ tarafından oluşturulduğu ortaya çıktı.’’

Karataş, Havrita isimli uygulamada ''başıboş köpekleri'' barınaklara götürmek için harita üzerinden hayvanları işaretleme direktifi verildiğini ancak bunun üzerine bu uygulamadan işaretlenen hayvanların olduğu bölgelerden hayvanların zehirlendiği haberlerinin sürekli geldiğini söyledi. Karataş ayrıca küpeli ve tedavi edilmiş bir durumdaki hayvanın hapsedilemeyeceğini ve bunun kanun dışı olduğunu belirtti.
 
 ‘’BARINAKLAR HAYVANLARIN ÖLMESİNE SEBEP OLAN BİR YER’’
Avukat Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Barınak denilen, ama aslında kanuni ve asıl görevi bakımevi olan bu yerler hayvanların sadece tedavisini yapması gereken ve hayvanlara bakma kapasitesi olmadığı için hayvanların ölmesine sebep olan bir yer. Bizim yaptığımız baskılardan sonra belediyeler yeni bir yönteme başvurdu. 'Doğal yaşam alanı' ismi altında bakımevlerinin yanına çit çekerek oraya hayvanları doldurup 'Bakın bu hayvanlar tehlikeli' iddiasıyla özgür olması gereken ve yaşam alanları sokaklar olan bu hayvanlara haksız bir şekilde cezaevi hayatı yaşatıyorlar."
 
‘’İLNUR ÇEVİK’İN TWEETTE ANLATTIĞI PLATFORM YASA DIŞI’’
‘’İlnur Çevik’in tweette bahsettiği ‘Evsiz Hayvanları Yaşatma Platformu’, 6. maddeyi yok sayıyoruz ve yasa dışı bir şekilde platform kurarak hayvanları hapsedeceğiz demek. Bakımevleri bu haldeyken, en başta belediyeler hayvanlar için kısırlaştırma görevlerini yerine getirmeyip hayvanları dağ başlarına veya çöplüklere atarken, sokakta yaşayan hayvanlar belediyelerce zehirlenerek veya iğneyle öldürülürken hayvanların iyiliği içinmiş gibi lanse edilen bu girişimin katliam getirmeyeceğini düşünmek mümkün değil. Bu hayvanların hapsedilmesi yangın, sel gibi bir felakette onları ölüme terk etmek anlamına geliyor. Tıpkı Artvin’de ve Bartın’da olduğu gibi. Hiçbir bakımevinin kapasitesi sokak hayvanlarını yaşatmaya zaten elverişli değil.’’ 

"SOKAKTA YAŞAYAN HAYVANLAR TÜRKİYE'NİN BİR KÜLTÜRÜ"
"Sokakta yaşayan hayvanlar var ve bu Türkiye’nin geçmişten beri var olan bir kültürü. Çoğu zaman bu kültür iktidarlar tarafından hayvanların yaşam hakkı yok sayılarak ortadan kaldırılmaya çalışılmış. Hayırsızada katliamı gibi. Ancak halk ve sokakta yaşayan hayvanları mahalle sakini olarak gören tüm gönüllüler buna izin vermemiş. Evsiz hayvanlar terimini kullananlar 'sokakta hayvan olmaz' zihniyetinin bir parçası."

 ‘’YAKIN TAKİPTE OLACAĞIZ’’
‘’Gelişmeleri takip ediyoruz. Gelişmelerin bizi götürdüğü yere göre bir başvuru veya eylem düşünülebilir. Şimdilik ortada sadece bir tweet olduğu için bir girişimimiz yok ama bu girişimin ve platformun yakın takipçisi olarak hukuki başvurularımızı yapacağız."