Sozcu'ye konuşan ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan,'a göre, 2017'de yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 14 kilogramken, bu miktar 2022'de 7 kilograma kadar düştü. Yani dört kişilik bir ailenin sofrasından yıllık bazda 28 kilogram kırmızı et eksildi.

Türkiye İstatistik Kurumu ise enflasyon sepetindeki madde fiyatlarını son 2 aydır açıklamıyor. Ancak açıklanan son veriler, daha etinin kilogram fiyatının 2017 Nisan'da 40,73 TL'den 2022 Nisan'da 111,53 TL'ye yükseldiğini gösteriyor.

YENİ ZAM GELİYOR

2022'nin ilk 6 aylık döneminde üretim maliyetlerinde yüzde 150'nin üzerinde artış olduğunu söyleyen ETBİR Başkanı Yücesan, nihai ürün fiyatlarının ise aynı dönem aralığında yüzde 110 civarında arttığı bilgisini verdi.

Talepteki düşüş nedeniyle maliyet artışının etiketlere tam yansımadığını kaydeden Yücesan, "Kurban sonrası da talepteki düşüş sürecektir. Bu yüzden bayram sonrası fiyatlarda değişim olmaz, ama eylül ya da ekimde yeni bir zam gündeme gelebilir" diye konuştu.

SÜTTEKİ KRİZ ETE DE YANSIYACAK

Öte yandan, süt üreticisinin uğradığı zarar nedeniyle anaç hayvanların kesime gönderilmesinin kırmızı et üretiminde 2022'nin ikinci yarısından itibaren sorunlar yaratacağına da dikkat çeken Yücesan, şöyle devam etti: "Sütte yaşanan krizin ete de sıçramasına az kaldı. Bunun net sonuçlarını 2023'te göreceğiz. Azalan üretim, fiyatları daha da yukarı çekecektir. Süt üreticisinin zararlarının giderilmesi çok önemli."