Erzincan’ın İliç ilçesinde, siyanür sızıntısının ardından faaliyeti durdurulan altın madeninde bugün keşif yapılacak. Avukat İsmail Hakkı Atal, büyük bir facia yaşanmaması için madenin kapatılması gerektiğini belirterek, “Burada meydana gelebilecek bir deprem sonucunda bu siyanürlü 66 milyon ton, Anagold madeninin atığı siyanürlü zehir Fırat Nehri’ne karışacak olursa Harran Ovası biter, Kaban Barajı, Atatürk Barajı biter” dedi.

16.4 MİLYON LİRA PARA CEZASI KESİLMİŞTİ

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin işlettiği altın madeninde siyanür sızıntısı yaşanmış ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından madene 16,4 milyon lira para cezası kesilmişti. Bakanlık, madenin faaliyetini durdurmuştu. Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu’nun altın madenin kapatılması için sızıntıdan önce açtığı davada İliç Asliye Hukuk Mahkemesi, madende keşif yapılmasına karar vermişti. Cezayirlioğlu, madenin fay hattı üzerinde bulunduğunu ve deprem olması durumunda madene ait atık havuzundaki siyanürün doğaya karışma tehlikesi olduğunu savunmuştu.

SİYANÜR FIRAT NEHRİNE KARIŞIRSA HARRAN OVASI BİTER

Maden sahasında bugün bilirkişiler tarafından keşif yapılacak. Cezayirlioğlu’nun avukatı İsmail Hakkı Atal, keşif öncesi yaptığı açıklamada, madendeki siyanür sızıntısını anımsattı. Atal, “20 kilo saf siyanürün olduğu, 20 metreküp, yani 30 tondan fazla siyanür, Fırat Nehri’ne karıştı. Fakat o videolarda gözüken, içinde 66 milyon ton siyanürlü ve diğer zehirli maddeler bulunan zehirli bir sıvı var. Bu zehirli sıvının Türkiye için büyük tehlike oluşturduğu aşikar. Burada meydana gelebilecek bir deprem sonucunda bu siyanürlü 66 milyon ton, Anagold madeninin atığı siyanürlü zehir Fırat Nehri’ne karışacak olursa Harran Ovası biter, Kaban Barajı, Atatürk Barajı biter. Türkiye halk sağlığı çöküşe geçer” diye konuştu. Atal, olası bir depremde madenin atık havuzundaki zehirli maddelerin doğaya karışmasını önlemek için madenin kapatılması gerektiğini söyledi.

ANAGOLD MADENCİLİK: İDDİALAR GERÇEKLİKTEN UZAK

Bu arada, Anagold Madencilik'ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, avukat İsmail Hakkı Atal'ın açıklamalarının gerçeklikten uzak olduğu savunuldu. "Bir avukatın uzmanlık alanının dışındaki teknik konularda halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik edecek açıklamalarda bulunması, gerçeklikle bağdaşmamaktadır ve kabul edilemez. Bahsi geçen avukatın dile getirdiği dayanaksız bilgilerin hiçbir bilimsel karşılığı olmadığını ayrıca belirtmek isteriz" denilen Anagold açıklamasında, Mart 2021 tarihli ÇED Raporunda belirtildiği üzere Çöpler Madeni’nde 50, 475 ve 2475 yıllık modellemelerle en şiddetli depremlere göre sismik dizayn yapıldığı belirtildi.