MA’nın haberine göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 4 Kasım 2016’da gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in, ifadesindeki "Şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini kabul etmem mümkün değildir" sözleri nedeniyle yargılandığı davanın duruşması görüldü. Önder, daha önce söz konusu sözler nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak aynı sözler gerekçe gösterilerek, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama" iddiasıyla ayrı bir dava daha açıldı. Söz konusu davanın duruşması bugün Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Önder, duruşmaya katılmadı. Avukatı Serdar Çelebi duruşmada hazır bulundu.  

İddia makamı, ceza istemiyle önceki celsede mahkemeye sunduğu mütalaasını tekrarladı. Mütalaada, Önder’in üzerine atılı suçu değişik zamanlarda birden fazla işlediğini ileri sürerek, hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını talep etti. 

MUTALAADAKİ BELİRSİZLİK

Mütalaaya karşı savunma yapan Önder’in avukatı Serdar Çelebi, mütalaanın Ceza Muhakemeleri Kanununa ve taraf olunan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu belirtti. Çelebi, "Mütalaada sadece iddianameye atıf yapılmış olup, mütalaada açıklık yoktur. Ben savunma yapacaksam iddianamedeki hangi eylemin hangi suçu oluşturduğunu açıkça belirtmesi gerekir. Aksi durum çelişmeli yargı ilkesine aykırı olacağı gibi savunma hakkımızın da kısıtlanması anlamına gelecektir. Hangi konunun hangi konuşmanın suç unsuru oluşturduğunu bilmek isteriz. Ayrıca TCK 301 kapsamındaki hangi organların hangi sözlerle de aşağılandığını açıkça belirtilmesini istiyoruz" diye konuştu.

YÜKSEKDAĞ KARARI HATIRLATILDI 

Önder'in aynı sözler nedeniyle Diyarbakır 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı ve ceza aldığını anımsatan Çelebi, aynı konuşmadan yeniden yargılanmasının mükerrer bir yargılama olduğunu ifade etti. Çelebi, aynı sözler nedeniyle HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın yargılandığını ve bu sözlerin eleştiri kabul edilerek, beraat kararı verildiğini anımsattı. Çelebi, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesinin kararını mahkemeye sunarak müvekkilinin beraatını istedi.  

Müvekkilinin söz konusu ifadeleri kullanırken milletvekili olduğunu ve yasama dokunulmazlığının bulunduğunu ifade eden Çelebi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin HDP'lilerin dokunulmazlığının kaldırılmasında ve yargılanmasında verdiği ihlal kararına değindi. Müvekkilinin bu konuşmayı aynı zamanda Meclis'te yaptığını vurgulayan Çelebi, şunları söyledi: "Bilindiği üzere Anayasa 83'e göre meclis çatısı altında yapılan konuşmalar yargılama konusu yapılamaz, cezai tahkikata konu edilemezler. Bu hususun araştırılmadan karar verilmesi de anayasaya aykırı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle söz konusu konuşmaların bu dosyalar içerisine alınmasını talep ediyoruz. Yapılan konuşmanın tamamı siyasi faaliyet kapsamındadır ve suç olabilecek herhangi bir ifadesi de yoktur. Bu nedenle öncelikle beraatını talep ederiz ancak aksi kanaate iseniz lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep ederiz.”

Hakim, hakim değişikliği nedeniyle dosyanın incelenmeye alınmasına karar vererek, duruşmayı 9 Kasım'a erteledi.