Sinoplu emekli ziraat teknikeri Ahmet Ertuğral, havaların mevsim normallerine göre sıcak seyretmesi ve artan girdi maliyetlerini değerlendirdi. Ertuğral, şunları söyledi:

"1 KİLOGRAM ALACAĞINA YARIM KİLOGRAM ALIYOR"

"Mazot, benzin, gübre, elektriğe gelen zamlar çiftçiyi büyük bir şekilde etkiliyor. Bunlara yapılan zam ürüne yansıyor, ürüne yansıyınca da ürün fiyatlı oluyor. Fiyatlı olunca da halkın ürünü alma şansı zor oluyor, pahalı oluyor. Meyveyi sebzeyi 1 kilogram alacağına yarım kilogram alıyor. Bunun için bunların halka değil de çiftçimize daha uygun şekilde girdilerinin düşük yapılması, daha tasarruflu verilmesi amacıyla desteklenmesini istiyoruz.

"KURAKLIK HAYAT PAHALILIĞINI KÖRÜKLER"

Çiftçimizim ekim yapması buğday, mısır, sebze yetiştirmesine ve aynı zamanda hayvanların otlaması meraların yeşermesi için yağmurlar şart. Şu anda ocak ayında kar çiğnememiz gerekirken güneş görüyoruz. Bu büyük bir tabiat felaketinin habercisi. Bunun için de akarsularımızı, göllerimizi, barajlarımızı çok dikkatli kullanmamız lazım. Damlama sulamaya teşvik edilmesi lazım. Yağmurlama sulamayla salma sulamadan kaçınılması lazım. Salma su çoraklık meydana getirir. Tarlaya saldığımız su tarlanın şeklini bozar. En iyi sulama şekillerine tasarruflu sulama şekillerine geçmemiz lazım.  Çiftçilerimiz barajlarda suyu itinalı bir şekilde kullanılması lazım. Bunlar olduğu müddetçe kuraklıktan az etkilenmiş oluruz. Yetiştirilen ürünlerde halkımıza daha ucuz ulaşmış olur. Yoksa kuraklığın en büyük zararı halkın gıdasının pahalı olması. Hayat pahalılığını körükler."

Görüntü dökümü:

*Ahmet Ertuğral

*Detay görüntüler (ARŞİV)