MUSTAFA USTA

Sinop’ta temizlik ürünü satıcılığı yapan Cemalettin Önder, "Müşteri geliyor fiyatları soruyor, deterjanları soruyor. 'Çok pahalı ucuza verir misiniz' diyor. Vermem tabi mümkün değil çünkü zamlı alıyoruz. Bugün sattığım malı yarın aynı fiyata almam mümkün değil. Enflasyon almış başını gidiyor" dedi. Hüseyin Aydın ise, "Bundan 2,3 ay önce almış olduğumuz bir kamyon mal 25 bin liraya doldurmuş olduğumuz mal 1- 1 buçuk ayda 45 bin lira civarında oluyor. Bu da bizim alım gücümüzü etkiliyor. Bizi etkilediği gibi vatandaşları da etkiliyor" dedi.

Sinop’ta temizlik ürünü satıcılığı yapan esnaf, kendilerinin ve vatandaşların alım gücünün düştüğünü belirtti. 

"SATIŞLARIMIZ BİZİ MEMNUN ETMİYOR"

Temizlik ürünleri satıcısı Cemalettin Önder şunları söyledi:

"Kâğıt ürünlerinde en az yüzde 100 zamlar var, diğer malzemelerde de yüzde 50 zam var. Geçen seneki alışımızla bu seneki alışımız müşteri bakımından çok düştü. Müşteri geliyor, fiyatları soruyor, deterjanları soruyor. 'Çok pahalı ucuza verir misiniz' diyor. Vermem tabi mümkün değil, çünkü zamlı alıyoruz. Bugün sattığım malı yarın aynı fiyata almam mümkün değil. Enflasyon almış başını gidiyor. O nedenle biz de müşteri fiyat sorduğu zaman söyleyeceğimiz fiyattan utanıyoruz. Müşteri 'bu kadar da fiyat artışı olmaz' diyor. Biz de diyoruz ki, yapacak bir şeyimiz yok. Örnek veriyorum geçen sene 10 liraya sattığımız bardağı şimdi 15 liraya satıyoruz. Deterjanı diyelim ki, 15 liraya satıyorduk, şu anda 60 liraya satıyoruz. Aldığımız ürünlerde en az yüzde 100 artış var. Bunun içinde nakliyesi var. KDV’si var, kirası, elektriği, suyu var. Biz de şaşırdık. Satışlarımız bizi memnun etmiyor. Vatandaşın alım gücü düştü. Geçen seneki sattığımız mal daha fazlaydı, şimdi azaldı çünkü vatandaşın alım gücü yok."

"BUGÜN ALDIĞIMIZI YARIN ALAMIYORUZ"

Hüseyin Aydın ise şu ifadeleri kullandı:

“Ekonomik olarak şu anda durumlar çok kötü. Bundan 2,3 ay önce almış olduğumuz bir kamyon mal 25 bin liraya doldurmuş olduğumuz mal 1-1 buçuk ayda 45 bin lira civarında oluyor. Bu da bizim alım gücümüzü etkiliyor. Bizi etkilediği gibi vatandaşları da etkiliyor. Vatandaş çok mağdur durumda. Geçim şartları, hayat şartları çok zorluyor. O yüzden de elimizden gelen imkânı vatandaşa yansıtmamak için, bize de yansımaması için vatandaşa yardımcı oluyoruz. Fakat bu nereye kadar devam edecek onu bilemiyoruz. Bugün aldığımızı yarın alamıyoruz vatandaş da aynı durumda biz de aynı durumdayız. Tereddüt ediyoruz. 5 liraya satmış olduğumuz bir peçeteden en basitini söylüyorum 7,5 liraya, 10 liraya alıyoruz. Bizde kâr koyup üstüne satacağız. Vatandaş 3 tane alacağına 1 tane alıyor. Vatandaş kendi bünyesine göre hareket ediyor. Esnaf mecburiyet karşısında müşteriye fiyatı yansıtıyor. Yansıttığı zaman da çok zor durumda kalıyor vatandaş."

Görüntü dökümü:

*Cemalettin Önder

*Hüseyin Aydın

*Detay görüntüler