2002 yılında kültür ve turizm amaçlı kullanılmak üzere Sinop Valiliği’nce Sinop’a özgü el sanatları ve mutfağının tanıtımı için çarşı haline getirilen Pervane Medresesi’nde, tamamı kadınlar tarafından işletilen dükkanlar bulunuyor. Çarşı esnafı ise hayat pahalılığı ve ekonomik krizden dertli.

"BİR İKİ PARÇA ALIYORSA ALIYOR AMA MAALESEF YETERLİ DEĞİL"

Önceleri her şeyin güzel gittiğini, kente gelen kruz gemilerinin işlerini toparladığını belirten Hicran Özkan, şunları söyledi:

"Ama ben bu seneki kadar, 1 hafta, 1 ay boyunca siftah yapamadığım zamanlara hiç rastlamadım. İyi ki emekliyim. Emekli paramla döndürmeye çalışıyorum. Tek duamız dükkanlarımız keşke kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilsin ama maalesef sıkıntılar büyük. Vergimiz var, muhasebeci paramız var, aidatlarımız var. Her gün burada neredeyse ödediğimiz doğal gaz parası, aidat ve benzeri şeyler var. Bunlar bir şekilde ödeniyor ama kazandığımız her şey ya da yaptığımız her ürün devlete vergi olarak geri dönüyor. El işleriyle belki bir şeyleri toparlarız diyoruz. Hazır hiçbir ürün alamıyorum kumaş dışında çünkü her şey çok çok yükselmiş. Kumaşı alıyorum ve onları elbiseye çeviriyorum ki birazcık oradan kazancımız olsun diye. Ama zaman dilimi öyle değişti ki insanlar hazır almayı da bıraktı. Eskilerini yeniyle yapmaya çalışıyorlar.

“EKONOMİK OLARAK HERKES ÇOK ZOR, SIKINTIDA”

Tabi ki ekonomik olarak herkes çok zor, sıkıntıda. Ama dükkân olarak günlük neredeyse 100- 150 lira civarında para ödüyoruz buraya. Çünkü yememiz, içmemiz, dolmuş paramız, giderlerimiz bunların hepsi para demek. Kazanamadığımız zaman dilimi o kadar çok ki oturup ağlayacağımıza yaza hazırlık yapıp kendimizi avutmaya çalışıyoruz. Ama gerçekten ekonomik olarak büyük bir sıkıntıdayız çünkü medrese öyle insanların her zaman uğradığı bir yer değil. Turlar da gelmiyor artık. Hele kış dönemi tamamen şu an da bitmiş durumda. Tanıdıklar geliyor. Belki onlar bir iki parça alıyorsa alıyor ama maalesef yeterli değil. Gani gani para kazanan yerler değil bunlar. Hele hele el işi, el emeği yaptığımız halde. Bunun mutlaka bir çözüm yolu olması lazım. Dilerim Allah’tan en kısa zamanda bu da çözülür diye düşünüyorum."

"KAÇ GÜNDÜR SİFTAH YAPAMIYORUZ"

Esnafı Nur Cihan Özay ise şunları söyledi:

"Herkes kışını düşünüyor. Okulunu, doğal gazını düşünüyor. Bunların ödemesi yapılacak. Her şeyi düşündükleri için bizim alımlarımız o kadar düştü ki anlatamayız. Kiralarımızı bile zor verme aşamasına geliyoruz. Yapmadık mı yaptık ama değerini alamıyorsun. Yaptığımız el işlerine bari saygı duyulmasını istiyorum. İndirim de istiyorlar. Yapıyoruz ama el emeğimize lütfen dokunmasınlar. El emeği çok zor. Malzeme zaten çok pahalı. Sırf iş boncukla, iple bitmiyor. Önemli olan onlara şekil vermek. Benim özellikle istediğim el emeğine saygı duyulması. Başka hiçbir şey istemiyorum. Şu saat oldu siftah yapamıyoruz mesela. Kaç gündür siftah yapamıyoruz. Tanıdıklarımız alıyor. Onlarla ayakta durmaya çalışıyoruz. İş yok diyebilirim yani.”