Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 yılı kasım ayı konut satış istatistiklerine göre, konut satışları Sinop’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20 azaldı. Kasım ayında 269 satışla Sinop, 67. Sırada yer aldı.

Kasım ayında Sinop’un merkez ilçesinde 85, Gerze ilçesinde ise 80 adet konut satıldı. Merkez ilçesinde satılan konut sayısının il genelindeki payı yüzde 31,6 olurken, Gerze ilçesindeki payı yüzde 29,7 oldu. Sinop genelinde ilk defa satılan konut sayısı 101, ikinci el konut satışları 168 oldu.

“SİNOP’TA TOPLASAN 6 AYDA 10 TANE EV SATILMAMIŞTIR”

Sinoplu Emlakçı Ahmet Atalay ise bu verinin yanlış olduğunu düşündüğünü belirterek, konut satışının yüzde 50 oranında azaldığını söyledi. Atalay, şöyle konuştu:

“Hatta yüzde 60 bile diyebiliriz. Şu anda Sinop’ta ve çevresindeki ilçelerde satışlar yok. Ev yok. Sinop’ta zaten imar durdu. İmar olmadığından dolayı ev yapılmıyor. Ev satışları da yok. Neye istinaden, neye dayanarak böyle bir kanıya varmışlar. Ben onu anlamakta zorlanıyorum. Bence yüzde 20 değil, yüzde 50-60 civarlarında bir olaydır. TÜİK’in açıklamış olduğu veriler yanlış. Ben inanmıyorum. İşler çok durgun. Yaprak kımıldamıyor ibaresi gerçekten çok doğru. Yaprak dahi kımıldamıyor. Hala ben yüzde 20’ye takıldım. Nasıl yüzde 20 çıkarmışlar ben onu anlamıyorum. Sinop’ta toplasan 6 ayda 10 tane ev satılmamıştır. Mümkün değil. Çünkü ev yok. O yüzden bu TÜİK’in söylediği rakamlara inanmıyorum.”

“ARTIK ARSALARA DAYANDIK. ARSA SATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Piyasa çok kötü. Piyasada yaprak kımıldamıyor. Nasıl olacak nasıl gidecek bilemiyoruz. Artık arsalara dayandık. Arsa satmaya çalışıyoruz. Kiralık ev yok, satılık ev yok. Hiçbir şey yok. O yüzden biz şu an arsa için mücadele veriyoruz. Elime bir liste geçti. Listede şu vardı. Ben böyle bir ilan vermişim. 1+1, 2+1 daire 350 bin lira. Şu an da sıfır 1+1’in fiyatı 1 milyon 200 bin lira. Şu an da 2+1’in fiyatı 1 milyon 600 bin lira. Şu an da 3+1’in fiyatı 2 milyon lira, 2 milyon 100 lira, 2 milyon 200 bin diye gidiyor. 2 sene içerisinde 1 sene içerisinde ne kadar fark edildiğini görün. Yüzde 300, yüzde 400 artış gibi bir rakam bu.”

“NE EV ALABİLİYORSUN NE PAZARA NE MARKETE GİDEBİLİYORSUN”

İnsanların alım gücü yok. Bankalar krediyi durdurmuş. Dün bir açıklama oldu. 1,36’dan kredi veriyor. O da 400 bin lira. Zaten 400 bin lira veriyordu. Adam 1 milyon 500 bin liralık eve kredi çekmeye kalksa 400 bin lirayı bankadan kredi çekene kadar oradan, buradan bulur da verir. Adam çektiği zaman 1 trilyon birden çekmek istiyor ev almak için. Bunu da çekemiyor bankadan. Çekemeyince ne oluyor? Evini alamıyor. Ev alamayınca ne oluyor? Piyasa duruluyor. Bankalar kredi vermiyor. Hazır da 1 buçuk, 2 trilyon olan insanların sayısı parmakla sayacak kadar Sinop’ta. Dolayısıyla ne oluyor? İnsanlar alamıyor. Şu an da almak isteyenler de önünü göremediği için alamıyor. Ocak ayından sonra ne olacak? Seçim ne olacak? Vatandaş önünü göremiyor. Vatandaş önünü göremeyince ne oluyor? Hiçbir mal alamıyor. Ne alabiliyor ne de satabiliyor. Ben satış için 1 hafta evvel ev aldım. Tam satış için müşteri bulduk. Pazarlık aşamasına geldiğimizde ev sahibi evi satmaktan vazgeçtim dedi. Böyle durumlar da oluyor. Adamlar ne yapacağını bilmiyor. Türkiye gibi Sinop’ta bir kaosa sürüklenmiş gidiyor. Ev alım gücü bitmiştir. Kimsenin alım gücü kalmadı. Ne ev alabiliyorsun ne pazara ne markete gidebiliyorsun. Bu duruma kadar geldik. Kimse kimseyi kandırmasın.”