Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası, 1 ay önce yeni berber tarifesini onayladı. Tarifeye göre; saç tıraşı yıkamalı ve yıkamasız olarak 40-60 TL’den 60-80 TL, sakal tıraşı 25 TL’den 40 TL’ye, , saç ve sakal tıraşı 65-80 TL’den 100-120 TL, çocuk tıraşı 35 TL’den 50 TL’ye, ense tıraşı 30 TL’ye, saç yıkama ve fön ise 60 TL’ye çıkarıldı.

“TARİFE FİYATLARINDA İYİLEŞTİRME OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Berber Ekrem Özel, yaşadıkları sıkıntıların tarifeyle çözülemeyeceğini  “20 yıldır bu mesleği yapıyorum. Şu son birkaç yıldır yaşamış olduğumuz fahiş fiyatlardan dolayı, almış olduğumuz tarife fiyatlarıyla giderlerimizi karşılamamız çok zor. Devletin buna bir destek vermesini istiyoruz. Tarife fiyatlarıyla olacak gibi değil. 2022 yılı, ağustos ayından sonra fahiş fiyatlar yarattı bizde. Ekonomik olarak, giderler olarak. Elektrik olsun, doğal gaz olsun, sigorta olsun, bunları karşılayamaz duruma gelmeye başladık. İşin içinden çıkamıyoruz açıkçası. Tarife fiyatlarında iyileştirme olacağını düşünmüyorum. Geçen yıla göre de fahiş fiyatların artacağını düşünmüyorum. Çünkü geçen yıl çok artış oldu. Yüzde 180 civarı yakın. Bu yıl da yüzde 20, yüzde 40 olacağını düşünüyorum. Şu an ki almış olduğumuz yeni tarife fiyatlarıyla da bunların giderleri karşılayacak durumda olduğunu düşünmüyorum. Büyük işletmeler bunu daha zor karşılayacak diye düşünüyorum. Şu an da dükkanımın aylık yaklaşık 10 bin liraya yakın gideri var. Elemansız, asgari ücret vermeden, sigorta ödemeden. Bundan sonrası evini geçindireceksin. Aileni geçindireceksin. Aylık ortama 30-40 bin liraya yakın para kazanmak gerekiyor ki giderleri karşılayabilesin.”

Sinoplu berber Burhan Tarakçı; “Bize gelen malzeme fiyatlarına yüzde 300 civarında zam yapılıyor. Tıraş fiyatlarına yapılan zam ise yüzde 20, yüzde 30 civarında. Kira, elektrik, doğal gaz derken hiçbir gider karşılanmıyor. Bu konuda mutlu değiliz” dedi.

Berber işletmesinde tıraş olan Mustafa Arslanboğa ise fiyatların pahalı olduğunu belirterek, “2 sene önce saç sakal tıraş 30 liraydı. Şuan da 120 lira. Pahalı olmaz mı? 4 kartı artmış durumda” diye konuştu.