Karadeniz’deki olumsuz hava koşullardan dolayı Sinop Limanı’na demirleyen balıkçılar, artan akaryakıt fiyatları nedeniyle kâr marjlarının düştüğünü belirtiler.

"BUGÜN DENİZE ÇIKSAK, HİÇ BALIK TUTMADAN 3 TON MAZOT YAKACAĞIZ"

Balıkçı Mustafa Yılmaz, şunları söyledi:

"Mazot fiyatları çok yükseldi. İşin içinden çıkamıyoruz. Balığa da yansıdı bu fiyatlar tabii. Balık fiyatları da yüksek ama bizim tuttuğumuz fiyatla tezgahtaki fiyat çok farklı. Bize yansımıyor bu fiyatlar, çok az yansıyor. Mazotun içinden çıkamıyoruz. Örneğin bugün denize çıksak, hiç balık tutmadan 3 ton mazot yakacağız. 10 gün çıksan 30 ton mazot. 28-30 TL civarında şu anda mazotun bize gelişi. Eskiden bizden KDV alınmıyordu. Örneğin mazot 7-8 lirayken yarı yarıyaydı fiyatlar. Ama şu anda fiyatlar çok yüksek. İşin içinden çıkamıyoruz. Onun dışında, ağlarımız da yırtılıyor. Olası sıkıntılar oluyor denizde illaki. Ağlarımız yırtılıyor, onarımı çok pahalı. Makine parçaları çok fiyatlı. Önümüzü göremiyoruz. Balıkçılık iki ay oluyor, daha peşi yok. Sezon başında başlayınca balıkçılık, ilk iki ay, bir ay balıkçılık oluyor, daha da olmuyor. Bu sefer tayfa da sıkıntılı. Tayfaya para çıkarmak zorundasın. Balıkçılık olmadığında dönemiyoruz, zorlanıyoruz."

"BÖYLE GİDERSE HERKES İŞSİZ KALIR"

Balıkçı Levent Kaya ise şöyle konuştu:

Karadeniz Bölgesi’nin çoğunluğu zaten balıkçılıkla geçiniyor. Hayvancılık bitti zaten, çoğu denizden geçiniyor. Bir teknede 35-40 tane çalışan var. Bunların hepsinin evinde ikişer, üçer kişi olduğunu düşünürsek bayağı bir toplum oluyor. Zaten mazot fiyatları da geçen senenin 3 katına çıktığı için bu durumda para kazanmak daha da zorlaşıyor. Bu sene böyle, seneye daha kötü olacak. Ondan sonraki sene daha kötü olacak. İnsanların çoğu, gittikçe daha da kötüye gidiyor. Bu seneyi kurtardık. Seneye kısmet. Bakalım ne olacak? Zaten böyle giderse herkes işsiz kalır. Deniz konusunda büyük bir ekonomik kriz bizi bekliyor. Zaten balığın da durumu belli.”

"KİMSENİN ADAM AKILLI BİR ŞEY KAZANDIĞI YOK"

Balıkçı Olcay Çalış da ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

"Özellikle şu an mazot konusunda sıkıntı yaşıyoruz, çünkü kazancımız eskisi gibi olmuyor. Eskiden yakıtlarla çalıştığımız zaman getirisi daha çok oluyordu, şimdi çalıştığımız yakıtımızı bile karşılamıyor. Şu an balıkçı camiasında en büyük sıkıntılardan birisi bu. Zaten kötü bir sezon geçiriyoruz, çok da bir balık yok. Palamut yüzünü göstermişti ama hamsi şu an piyasada yok. Kayıkların çoğu şu an yatışta. Kimsenin adam akıllı bir şey kazandığı yok."

Görüntü dökümü:

*Mustafa Yılmaz

*Levent Kaya

*Olcay Çalış

*Detay görüntüler