Sinop Güç Birliği Derneği Başkanı Erdoğan Altay, her geçen gün derneklerine gelen mağdur vatandaş sayısının arttığını ve vatandaşların nakit taleplerinin arttığını belirtti.

"GENEL OLARAK O DARBOĞAZ YAVAŞ YAVAŞ YÜKSELEREK DEVAM EDİYOR"

Altay, şunları söyledi:

"Biz 2013 yılında kurulduğumuz zaman eşya ve giysi yardımları ile başladık. Giysi yardımlarının akabinde bize ev eşyası talepleri geldi. Bunlarla ilgili kampanyaya başladık. Olumlu tepkiler aldık. Bu sefer evleri döşemeye başladık. Hemen akabinde Ramazan ayı geldi. Ramazan ayında da insanlar derneğimize gelip gıda taleplerini söylediler bize. Bizde hemen duyurularımızı yaptık. O sene 200 ailemize gıda desteği verdik. Sonra 250, 300 aile derken bu sene bin 200 ailemize gıda yardımı yaptık. Sadece bu değil. Biz senede 2 bilemedin 3 tane ev döşüyorduk. Sadece şu deprem sonrası 4 aylık süreçte 21 tane ev döşedik. Genel olarak o darboğaz yavaş yavaş yükselerek devam ediyor. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Diğer STK’lar da bizim gibi ellerinden geleni yapıyor. Ama çok kolay bir şey değil bu. Ne onlar ne de biz yardımlara yetemiyoruz. Şu anda o durumdayız.

"MAĞDURİYETLER HER GEÇEN GÜN BİRAZ DAHA ARTIYOR"

İlk dönemlerde çok daha rahat bir ortam vardı. Çok daha fazla insanlardan yardım alabiliyorduk. Çok daha fazla insan da yardım edebiliyordu. Bize başvuran sayısı da çok azdı. Zamanla bu sayı yükseldi. Mağduriyetler gerçekten çok arttı. Bizim hiç beklemediğimiz bu da gelmez dediğimiz insanlar gerçekten mağdur oldular. Belki yediler, belki üstlerine giydiler ama bu sefer de çocuklarıyla ilgili problem yaşamaya başladılar. Çocuklarını okula gönderemediler ya da gönderdikleri zaman da okurken çok büyük sıkıntılar yaşadılar. O çocuklar yarı aç, yarı tok gittiler. Mağduriyetler her geçen gün biraz daha artıyor. Bunu aslında ülke olarak tek yürek olarak başarabiliriz.

"BU SON 2 YILDA NAKİT İHTİYAÇLARI ÇOK ARTTI"

Eskiden insanlar bize geldikleri zaman ilaç istiyorlardı. Tüp istiyorlardı. Yağ istiyorlardı. Çocuklarına bayramlık kıyafet istiyorlardı. Sonuçta biz eşya alıyorduk. Ya da bu tür materyalleri karşılıyorduk ama artık insanlar giysi yerine nakit para istiyor. Bu son 2 yılda nakit ihtiyaçları çok arttı. Çünkü bazı şeylerden kısıyorlar. Bazı şeylerden arttırmaya çalışıyorlar. Ama o eksik olanları da nakit olarak tamamlamaya çalışıyorlar."