Sinop Emek Barış Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Demir, Bartın’ın Amasra ilçesinde 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Demir, şunları söyledi:

"BUNUN ADI İŞ CİNAYETİDİR"

"Elbette ki ihmalin olduğu çok açık. Çünkü Enerji Bakanı’nın yaptığı denetimler sonucunda belirttiği her şeyin dört dörtlük olduğu yönündeki açıklamaların işçilerin açıklamasıyla hiç de örtüşmediği orada bir denetim değil bir ziyaret yapıldığı açık. Bu yeni değil bundan önce de Soma’da, Ermenek’te yüzlerce işçimizi aynı tür kazalarla kaybettik. Aslında bu bir kaza da değil. Bunun adı iş cinayetidir. Denetimler doğru yapılmadığı için bu gerçekleşmektedir. Ayrıca son dönemlerde ülkemizde bir sürü maden sahası açılmıştır. Dolayısıyla bu maden sahalarını gerçek nitelikli bu işi bilenler tarafından değil. Herkesin bir biçim ile bir iş alanı kendisine yaratmak üzere yaptığı devletin hükümete yakın yandaş sermaye gruplarına bir biçim ile lisans verdiği maden sahalarında boğulmaktadır. Denetimin olmadığı için mesela Almanya’yı örnek verdik. Almanya’da şu an maden kazalarında hiçbir ölüm olmamakta. Hatta kaza da olmamaktadır. Bu anlamı ile buradan da açığa çıkmaktadır ki maden sahaları gerekli önlemler alınmadan, iş güvenliği ve işçi sağlığı dikkate alınmadan üretime açılan yerler olduğu için denetimde gerekli şekilde yapılmadığı için kazalar olmakta. Dolayısıyla yüzlerce işçimiz her 3-5 yılda bir hayatını kaybetmektedir ve bir o kadarı da sakat kalmaktadır. Buna artık dur demek gerekiyor. Dolayısıyla iş kazalarının bir biçim ile önlenmesi gerekiyor diye düşünüyoruz.

"SONUNA KADAR BU MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Nükleer santral elbette ki bildiğiniz üzere uzun bir süreçten beri Sinop’un gündeminde. Hatta bu Karadeniz’de yapılan deniz dibi araştırmalarından sonra fay kırıkları olması gerekçesiyle Japonlar bildiğiniz gibi çekilmişti. Ancak buna rağmen halen daha ısrarla Sinop’ta bir nükleer santral yapımı sürdürülmeye çalışıyor. Bu bir devlet projesi. Dolayısıyla son dönemde Putin’in Ukrayna savaşı sebebiyle acze düşmesi sonrası yeniden Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerinin yapılacağı ve devreye sokulacağının gündeme gelmesi aslında Akdeniz’de ve Karadeniz’de Rusya üslerinin oluşacağı şeklinde açıklamalardan anladığımız kadarıyla ip uçlarını bize veriyor. Dolayısıyla biz Sinop Emek Barış Demokrasi Platformu olarak nükleere karşı mücadele verenlerle birlikte dayanışma iş birliği içerisinde sonuna kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz."