Rapora göre, pandemi süresince elektrikli araçların üretimi için gerekli hammaddelerin maliyeti, pandemi öncesine göre 2 kattan fazla arttı. Bu artış, büyük üreticilerden start-up'lara kadar otomobil üreticilerinin yeni araçların fiyatlarında artışa gideceğine işaret ediyor.

Mayıs ayında bir elektrikli aracın ortalama maliyeti araç başına 8 bin 255 dolara yükseldi. 2020 Mart ayında maliyetin 3 bin 381 dolardı. Bu da yüzde 144 artış anlamına geliyor.

Bahsedilen hammaddeler ise nikel, kobalt, lityum gibi, elektrikli araçlarda akünün üretimi için gerekli maddeler. Rapora göre son 2 yılda, elektrikli araçların üretimine özel maliyetler 2 bin dolardan 4 bin 500 dolara çıktı.

MALİYET YÜZDE 106 ARTTI

Maliyetlerdeki artışlar elektrikli araçlarla sınırlı değil. Geleneksel içten yanmalı motorlu araçların maliyetleri de bu süreçte 2 kattan fazla arttı. 2020 Mart'tan bu yana içten yanmalı motorlu araçlar için maliyet araç başına bin 779 dolardan 3 bin 662 dolara yükseldi. Bu da yüzde 106 artış demek. Maliyetteki bu yükselişin kaynağı ise çelik ve alüminyum fiyatlarındaki yükseliş.

ZAMLAR BAŞLADI BİLE

Ford'un finans direktörü John Lawler'ın açıklamasına göre, artan maliyetler yüzünden elektrikli Mustang March-e modelinden elde edilmesi beklenen kar elde edilemedi. Lawler'a göre, model 2020'nin sonlarında piyasaya sürüldüğünde kar edilebilirliği yüksekken, artık bu durum geçerli değil.

General Motors, elektrikli Hummer aracının fiyatını 6 bin 250 dolar artıracağını açıkladı. Otomobil üreticisi, bu artış için parçalar, teknoloji ve lojistikteki maliyet artışını neden gösterdi. Tesla, Rivian, Lucid ve diğer üreticiler de daha önce üretim maliyetlerindeki artış hakkında açıklamalar yaptı.