İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması’na seçilen “Yeni Bir Dünya Doğuyor” filmi, yönetmeni Serhat Yüksekbağ'ın bir kadını şiddete maruz bırakması nedeniyle festival programından çıkarıldı.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN VE FAİLİN KARŞISINDA OLDUĞUMUZU BİR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ”

İstanbul Film Festivali'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması’na seçilen 'Yeni Bir Dünya Doğuyor' filminin yönetmeninin geçtiğimiz yıllarda yaşanan bir şiddet olayının faili olduğunu öğrendik. İKSV ve İstanbul Film Festivali olarak, hayatın her alanında kadına yönelik şiddetin ve failin karşısında, maruz kalanın yanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatarak, filmi Ulusal Belgesel Yarışması’ndan ve programımızdan çıkardığımızı bildirmek isteriz. PDF biletlerin iadesi biletlerin alındığı hesaplara otomatik olarak yansıtılacaktır. Basılı bilet sahibi izleyicilerimizin iade işlemlerini başlatmak için biletleriyle birlikte İKSV ana gişe veya Zorlu PSM Passo gişesine başvurmalarını rica ederiz.”

"BENİ 3 SAAATE YAKIN BİR SÜRE DARP ETMİŞ BİR ADAMDAN BAHSEDİYORUZ"

Gamze K. isimli kadının, Yüksekbağ tarafından maruz bırakıldığı şiddeti 3 yıl önce Twitter hesabından ifşa ettiği ortaya çıktı.

Yüksekbağ'ın kendisini yaklaşık 3 saat şiddete maruz bıraktığını ve sistematik bir biçimde taciz ettiğini de aktaran Gamze K.'nin söz konusu paylaşımı şu şekilde:

“Daha önce buraya yazıp sildiğim bir şiddet mevzusunun devamıyla maalesef ki buradayım. Biter sanmıştım bitmiyor. Bugün oturup çalıştığım mekânda yanımdan geçmeye kadar cesaret etmiş bir insan var artık. Kalkarken öğrenip eve gelene kadar ardımda mı, evin önünde mi diye baktığım.

Bahsettiklerimin hepsini yapmış, beni 3 saate yakın bir süre darp etmiş bir adamdan bahsediyoruz. Defalarca TEHDİT edilmesine rağmen hâlâ bu kadar yakınımda olan, hatta benim yakın olduğum çevrelerde gezen ‘sanat tayfası’sından bir adam bu.

Her şeyi göze alıp bunu yazmak zorunda kalıyorum bu akşam artık. Ne sözlü uyarı ne fiziksel uyarı pek işlemiyor. Ben artık bu kadar şeyin üzerine, orada olabileceğim bir mekânın önünden geçmesi ihtimaline dahi mahal vermezken hâlâ devam eden bir insandan bahsediyorum.

Daha önce boğazıma bıçak dayamış bir insanın şu an nerede ne yapacağını dahi bilmiyorum. Ben bunu aylardır yaşıyorum bir de, ne intiharı kaldı döner miyim diye, ne kavgası, ne özrü.

Artık ne insani yetim var ne de sinirimi tutma çabam... Gücüm yok buna. Keşke en başında olmasaydı.

Bu kadar uzun süre hata da yaptım vs ama bir önemi olmamakla beraber, kendisi Atölyealtı Sanat Kolektifi'nden Serhat Yüksekbağ'dır.

Tehdit'i kocaman harflerle yazdım. Çünkü kendisi hesabımı bilmekte ve okumakta genelde, evet onu da yaptık mecburen zaten.”