BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, “SGK'nın emekçilerinin geçmişteki pratiklerini, şimdiki yöneticiler bilmiyor galiba. Sabrımızı sınamasınlar. Biz evimize götürdüğümüz ekmek için döktüğümüz alın terinin son damlasını alıncaya kadar hakkımızı alıncaya kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.  

EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte SGK çalışanlarının iş yükü de arttı. Hafta içi ve hafta sonu fazla mesaiye kalan SGK emekçileri, bir süredir Türkiye’nin dört bir yanında yaşadıkları zorlukları kamuoyuyla paylaşıyor.

SGK emekçileri, artan iş yükleri, emeklerinin karşılığını alma yönündeki taleplerini dile getirmek için her hafta salı günü saat 11.00’da Sıhhiye SGK Merkezi önünde bir araya geliyor. Bugünkü buluşmada konuşan BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, şunları söyledi:

"SABRIMIZI SINAMASINLAR"

"Arkadaşlar ‘Türkiye'de çalıştığı halde hak ettiğini alamayanlar var mı’ diye sorarlarsa burayı gösterin. Çalışanların hakları, ikramiyeleri gasp edildi. ‘Türkiye’nin neresinde canını dişine takıp çalışan ancak evini geçindiremeyen, çocuğuna harçlık veremeyen çalışanların olduğu bir kurum neresidir’ diye sorarlarsa burayı gösterin.

SGK emekçilerinin geçmişteki pratiklerini, şimdiki yöneticiler bilmiyor galiba. Sabrımızı sınamasınlar. Biz evimize götürdüğümüz ekmek için döktüğümüz alın terinin son damlasını alıncaya kadar hakkımızı alıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Bu daha başlangıç. Mücadeleye devam.”  

EMEKÇİLER TEHDİT VE GÖZDAĞIYLA FAZLA ÇALIŞMAYA ZORLANDIKLARINI AKTARDI

Açıklamaya katılan SGK emekçileri de üzerlerinde aşırı baskı olduğunu, tehdit ve gözdağıyla fazla çalışmaya zorlandıklarını aktardı.

MESAİDEKİ PERSRONELE VERİLEN KUMANYA TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Öte yandan, EYT emeklilik işlemleri için SGK merkezlerinde hafta sonu mesaisi yapan personele cumartesi günü öğle yemeği olarak arasında zar gibi bir peynir, iki dilim domates ve yarım biberden ibaret ekmek ve bir ayrandan ibaret kumanya verilmişti.

ÇALIŞANLAR AYDA 70 İLA 100 SAATE VARAN MESAİ YAPMAK ZORUNDA KALDI

BES yöneticilerinin daha önce yaptıkları hesaplara göre; kurumun açıkladığı ortalama mesai saati 50. Ancak işin yetişmesi için cumartesi günleri 8 saat, günlük de 3 saat ayda 70 ila 100 saate varan mesai yapılıyor. Sosyal güvenlik emekçisinin ortalama 750 lira kadar emeğin karşılığında bir mesaiden hak kaybı var.