Seyhan Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Kısırlaştırma Merkezi, hayvan severlerin getirdiği sokak hayvanlarını kitap karşılığında kısırlaştırıp, toplanan kitapları Bilgi Evleri’nin kütüphanelerinde çocuklarla ve gençlerle buluşturuyor.

Seyhan Belediyesi, sokak hayvanının üremesini kontrol altına almaya yönelik projelerine bir yenisini daha ekledi. Şehir içinde kedilerin de kısırlaştırılabildiği Türkiye’nin ilk ve tek kısırlaştırma merkezi olan Seyhan Belediyesi Sağlık Müdürlüğü Sokak Hayvanları Bakım ve Kısırlaştırma Merkezi, uygulanan proje kapsamında sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasını bir kitap karşılığında yapıyor.

TOPLANAN KİTAPLAR BİLGİ EVLERİ’NE GÖNDERİLİYOR

Seyhan’da yaşadıkları bölgedeki sokak hayvanlarını kısırlaştırmak isteyen hayvanseverler, aldıkları randevu tarihinde getirdikleri sokak hayvanlarını Kısırlaştırma Merkezi’ne bırakıp, kısırlaştırma işlemi karşılığında kitap bağışlıyor. Profesyonel ekip ve uygun araç ve gereçlerle hijyenik koşullarda yapılan operasyonun ardından kısırlaştırılan sokak hayvanları yeniden hayvanseverlere teslim ediliyor. Kısırlaştırma işlemi karşılığında toplanan kitaplar da Bilgi Evleri’ne gönderilerek burada çocuklarla ve gençlerle buluşturuluyor.

“5 BİNDEN FAZLA SOKAK HAYVANINI KISIRLAŞTIRDIK”

2022 yılında 2 binden fazla sokak hayvanını kısırlaştırmayı hedeflediklerine kaydeden Seyhan Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Evren Sonyürek, “Seyhan genelinde tahminlere göre 25 bin civarında sokak hayvanı yaşıyor. Kısırlaştırma Merkezimizde bugüne kadar 5 binden fazla sokak hayvanını kısırlaştırdık. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması çevre, toplum ve tabi ki hayvan sağlığı için çok büyük önem arz ediyor. Sokak hayvanları sayısı göz önüne alındığında yaptığımız kısırlaştırma işlemlerinin önümüzdeki yaklaşık beş yılın sonunda sahaya ciddi anlamda yansıyacağını görüyoruz. Çünkü kısırlaştırılmamış hayvanlar sürekli üremeye devam ediyor. Biz de bu popülasyonu kontrol altına almaya çalışıyoruz” dedi.

“HAYVANSEVERLERİN EVLERİNDE KULLANMADIĞI, ATIL OLARAK BIRAKTIĞI YA DA OKUYUP DA BİR KENARA BIRAKTIĞI KİTAPLARI BİZ BURADA DEĞERLENDİRİYORUZ”

Kısırlaştırma işleminin kitap karşılığında yapılmasının çok yönlü bir proje olduğunu dile getiren Sonyürek, “Hayvanseverlerimizden kısırlaştırma karşılığında kitap talep ediyoruz. Bu sayede ciddi anlamda bir toplumsal duyarlılık oluşturuyoruz. Hayvanseverlerin evlerinde kullanmadığı, atıl olarak bıraktığı ya da okuyup da bir kenara bıraktığı kitapları biz burada değerlendiriyoruz. Topladığımız kitapları belediyemizin kütüphanelerine, Bilgi Evleri’ne gönderiyoruz. Hem kütüphanelerimiz zenginleşiyor hem de bu sayede o kitapları okumak isteyen gençlerimize, çocuklarımıza ya da vatandaşlarımıza faydası oluyor. Aynı zamanda hem insanlarımızı teşvik edip sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasını sağlıyoruz hem de bu sayede çocukları, gençleri, kitap okumaya teşvik ediyoruz” diye konuştu.