Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) sağlıkta şiddeti durdurmak için 21-28 Ocak 2022 tarihleri arasında işyerlerinde siyah kurdele ve kokart takma kararı aldı. SES'e bağlı şubeler bu tarihler arasında şiddete karşı kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirecek.

SES şube ve temsilciliklerine gönderdiği mesajda, “sağlıkta şiddeti durduralım” temalı bir dizi eylem etkinlikleri  şöyle sıraladı:

- 21-28 Ocak 2022 tarihleri arası işyerlerinde siyah kurdele ve kokart takarak çalışmalar yürütülecektir.

- Bu tarihler arasından şube/temsilciliklerimizin uygun görecekleri gün ve işyerlerinde şiddete karşı kitlesel basın açıklaması gerçekleştireceklerdir. Şube/temsilciliklerimizin yararlanması için taslak basın metni ekte gönderilmiştir.

- Yaşanacak her şiddet ile uygulamanın iş sağlığı ve güvenliği kapsamında iş kazası kapsamında bildiriminin yapılması için işkolu emekçilerini bilgilendirme ve aydınlatma çalışmaları yapılacaktır.

- Şube/temsilcilik yöneticilerimiz, iş yeri temsilcileri ve aktivistlerimiz tarafından farkındalık yapmaya katkı sunmak için kısa videolar yapılmalı ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşılmalıdır.

- Yapılacak basın açıklamaları ve etkinliklerde görselliği arttırmaya yönelik tarz uygulanmalıdır. Basın açıklamalarında şiddete karşı korunmadığımızı ifade etmek için baret gibi sembolik koruyucu ekipmanlar (kalkan vb tarz gibi) ve koruyucu kıyafetlerin giyilmesi gibi.

- Yine maskelerimize; Sağlıkta şiddete son, Çalışırken ölmek istemiyoruz, Yaşamak, yaşatmak istiyoruz, Şiddetsiz güvenli çalışma ortamı, Sağlık için şiddete son, Sağlıkta şiddeti durduralım gibi yazılar yazılarak bir hafta boyunca bu tür çalışmalar yapılması

- Bu dönem içinde yapılacak tüm eylem ve etkinlikler şube/temsilcilik hesaplarımız ve üyelerimize ait bireysel hesaplardan #SağlıktaŞiddetiDurduralım hashtagıyla ve genel merkez hesabımızda etiketlenerek paylaşılmalı. Yapılan çalışmalarla ilgili eylem-etkinlik raporu ve görseller e-mail adresi üzerinden Genel Merkeze gönderilmelidir.

- Genel merkez web sitemiz eylem/etkinlikler boyunca siyah kurdele ve sağlıkta şiddete son temasıyla açılacaktır."

"SAĞLIKTA ŞİDDETİ DURDURALIM"

SES'ten yapılan açıklamada, "Nasıl bir sağlık hizmet düzenidir ki, resmi rakamlara göre bile her gün 50 sağlık çalışanı sözlü ya da fiziksel olarak şiddete maruz kalmaktadır. Hastaneler artık sağlıkla değil şiddetle anılmaktadır. Mevcut sağlık sisteminde herkes mutsuz, en çok da sağlık emekçisi mutsuzdur. Sağlıktan mutlu olan tek kesim sağlıkta dönüşüm sayesinde oylarımız artmıştır diyenlerdir. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servis kapısını barikat ile kapatmaya çalışan sağlık emekçileri halen hafızalarımızdadır" denildi.

"Hasta yakınlarının tekmeli saldırısına uğrayan gebe hemşire, kafasında mermer blok kırılan hekim, boğazı kesilmeye çalışılan sağlık emekçisi, her gün her dakika elinde bıçakla, tabancayla sağlık emekçilerini canlarıyla tehdit eden yeni bir hasta yakını. Olan biteni akılla, vicdanla, insanlıkla izah edebilmenin olanağı kalmamıştır" denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"SAĞLIKTA ŞİDDETLE MÜCADELEDEN GERİ ADIM  ATMAYACAĞIZ"

"Yaşanan bunca şiddet vakasına rağmen ne yazık ki gelinen noktada samimi adımların atılmadığını, şiddetin hız kesmediğini görüyoruz. ‘Sağlıkta Şiddet Yasası ‘ göstermeliktir, sağlık emekçilerinin tepkilerini sönümlendirmek içindir, üstelik etkin biçimde de uygulanmamakta, saldırganlar karakolun ön kapısından girip arka kapısından çıkmaktadır. Olan “şikayetçi olduğum için yeniden saldırıya uğrar mıyım” endişesiyle baş başa kalan, artık aracını park ettiği otoparka giderken can güvenliği kaygısı yaşayan sağlık emekçisine olmaktadır.

Sağlıktaki şiddeti; sadece hasta yakınları ve hastaların bizlere uyguladığı fiili şiddet olarak tek başına ele almıyoruz. İdari baskılar, mobbing, angarya çalıştırma, liyakatsız yöneticilerin uygulamaları gibi farklı şekillerde şiddet yöntemleri de uygulanmaktadır."

Açıklamada, "Gerekli önlemlerin alınması için daha ne beklenmektedir? Şiddete daha ne kadar seyirci kalınacaktır? Hekim, hemşire, ebe, teknisyen, idari memur, sağlık işçisi, bu ülkenin tüm sağlık emekçileri olarak bizler şiddete, şiddeti özendiren tüm politikalara karşıyız. Özcesi bu sistemin kendisi şiddeti doğurmaktadır. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sağlıkta şiddetle mücadeleden geri adım atmayacağız. Şiddetle yüz yüze kalan tüm sağlık emekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz" denildi.