Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim" sözleriyle faiz indirimini savunmuş ve faiz artışı ihtimalini ortadan kaldırmıştı. Ancak daha sonra enflasyon ve kur yükselişe geçti.

Dünya genelinde pandemi kaynaklı genişleme politikalarının getirdiği yüksek enflasyonu frenlemek üzere ABD başta olmak üzere birçok ülkede merkez bankaları faiz artışlarına gitti. Körfez ülkelerinde de faiz artışlarından geri durmadı.

SUUDİLERDEN 1,25 PUANLIK ARTIŞ

Suudi Arabistan Merkez Bankası, önceki gün aldığı kararla politika faizini 0,5 puan artırarak yüzde 2,25'e yükseltti. Banka, FED'in faiz artışı kararlarına paralel olarak 16 Mart'ta 0,25 puan, 4 Mayısta'ta 0,5 baz puanlık faiz artışına gitmişti. Bir doların 3,75 Suudi riyaline sabitlendiği ülkede yıllık tüketici enflasyonu yüzde 2,2 ile faizin altında. Bu yıl ekonomisi artan petrol gelirleriyle hızla büyüyen Suudi Arabistan, dünyada enflasyonun üzerinde faiz veren az sayıda ülke arasında.

KATAR DA FAİZİ ARTIRDI

Şeriatla yönetilen ve para birimi dolara çıpalı bir diğer Körfez ülkesi Katar'da da merkez bankası önceki gün 0,75 puanlık faiz artışına giderek mevduat faizi oranını yüzde 2,25'e yükseltti. Banka, repo faizini 0,5 puan artışla yüzde 3,25'e, ters repo faizini 0,75 puan artışla yüzde 2,5'a yükseltti. Yıllık tüketici enflasyonunun mayısta yüzde 5,18 olduğu Katar'da 1 dolar 3,65 Katar riyaline eşit.

BAE'DEN 0,75 PUANLIK ARTIŞ

Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası da FED'in faiz artışı kararına paralel olarak önceki gün 0,75 puan faiz artışına gitti ve politika faizini yüzde 3'e yükseltti. 1 doların 2,67 dirheme sabitlendiği BAE'de ilk çeyrekte enflasyon yüzde 3,3 olmuştu.