Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, zabıta ekipleriyle birlikte, kaldırımlarda yaya geçişini engelleyen motosikletler, reklam panoları, masa ve sandalyelere karşı denetim yaptı. Kaldırımları işgal eden motosikletlerin üzerine “Aracınızla yaya kaldırımını işgal etmek kente karşı suçtur” etiketleri asan Odabaşı, “Biz kaldırımları özgürleştireceğiz ve yayaların geçişine engel hiçbir şey olmayacak. Motosiklet, inşaat demiri, belediyenin koymuş olduğu reklam panoları, altyapı kurumlarının koymuş olduğu santraller, masa ve sandalyelerin hepsini kaldıracağız” dedi.

Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı ve belediye ekipleri, kaldırımı işgal eden scooterların ardından, bugün de motosikletler için harekete geçti. Hasanağa Caddesi'nde, dükkanların kaldırım sınırını aşan bölümleri, motosikletler ve araçlara yönelik denetim yapıldı. Denetimlerde, yaya geçini engellediği tespit edilen motosikletlere "Kıymetli kullanıcı, aracınızla yaya kaldırımını işgal etmek kente karşı suçtur" yazan etiket bırakıldı.

“DERDİMİZ KURYELERİN EKMEK TEKNESİNE HALEL GETİRMEK DEĞİL”

Denetimler sırasında bir motokurye, sipariş bırakırken mecburen kaldırımlara park ettiğini belirterek Odabaşı’na ne yapması gerektiğini sordu. Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, vatandaşa şöyle yanıt verdi:

“Siparişe geldiğin zaman seninle sıkıntımız bizim yok. Yaya trafiğine engel oluşturmayacak şekilde park edip iki dakika bırakıp gidersen, sıkıntı yok. Ama düşün, bu mekan burada 10 tane motosiklet bırakmış ve buradaki yaya geçişini engelliyor. Veya senin markan burada dükkanlar açmış, önünde 10 tane motosiklet duruyor. Onlara müsaade etmeyeceğiz. Yoksa sen geldin, yaya trafiğini engellemedin, hemen siparişini verdin, çıktın; sıkıntı yok. Ters yönde gitmiyorsan, kaldırımdan gitmiyorsan sıkıntı yok. Benim derdim sizler değilsiniz. Benim derdim, dükkânların önünde kaldırımı işgal eden motosikletler. Derdimiz, sizin gibi sorunları zaten oldukça fazla olan kardeşlerimizle uğraşmak veyahut onların ekmek teknelerine halel getirmek değil.”

“YAYA GEÇİŞİNE ENGEL HİÇBİR ŞEY OLMAYACAK”

Kadıköylü bir motosiklet sürücüsü ise yeni düzenlemeden sonra aracını bırakacak yer bulamadığını ifade ederek, 100 yıllık düzenin değiştiğini söyledi. Odabaşı, otomobiller gibi motosiklet sürücülerinin de otoparkları kullanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Biz kaldırımları özgürleştireceğiz ve yayaların geçişine engel hiçbir şey olmayacak. Diyorum ki kaldırımın üzerinde ne varsa hepsini kaldıracağız. Motosiklet, inşaat demiri, belediyenin koymuş olduğu reklam panoları, altyapı kurumlarının koymuş olduğu santraller, masa ve sandalyelerin hepsini kaldıracağız.”

“PARTİLİNİZ OLMADIĞIM HALDE TEBRİK EDİYORUM”

Hasanağa Caddesi'ndeki denetimler sırasında bir vatandaş da Kadıköy Belediyesi’nin scooterlara yönelik kararının çok doğru olduğunu söyledi. Vatandaş, “Başımıza bela oldu resmen. Kadıköy’de yayaya dikkat edemiyoruz, motora dikkat edemiyoruz. Üçüne birden dikkat ederken muhakkak bir kaza oluyor, Kadıköy çarşının özellikle bu taraflarında. Şimdi çok rahatız. Tebrik ediyorum, çok mükemmel bir karar. Partiliniz olmadığım halde tebrik ediyorum" diye konuştu.

“BU KARARIMIZI HERKESİN DESTEKLEDİĞİNİ GÖRDÜK”

Başkan Odabaşı, denetimin ardından yaptığı açıklamada, kaldırımların özgürleştirilmesi için motosikletlerin ikinci aşama olduğunu söyledi. Sırada kafe ve restoranların masa-sandalyeleri olduğunu belirten Odabaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“SCOOTER PROBLEMİ OLDUKÇA AZALDI: Kadıköy'de, ‘Kaldırımları özgürleştiriyoruz’ mottosuyla bir kampanya başlattık. Kaldırımların üzerinde yaya geçişini engelleyen, engelli ve bebek arabalarının geçişini engelleyen ne varsa bunları kaldıracağımızı beyan etmiştik. İlk uygulamamız scooterlarla başladı ve bu başladığı zaman kamuoyundan çok ciddi geri dönüş aldık. Bu kararımızı herkesin desteklediğini gördük. Scooter firmalarıyla bir görüşme yaptık. Bu görüşme içerisinde, kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede bu sorunun çözümü noktasında bir mutabakata vardık. Gördüğünüz gibi şu anda Kadıköy'ün sokaklarında scooter problemi oldukça azaldı. Bitti diyemem ama geçmişe göre oldukça azaldı.

KALDIRIMLARIN ÖZGÜRLEŞMESİNİ İSTİYORUZ: Şimdi bunun ikinci aşamasına geçiyoruz. Motosiklet, mekan önündeki bu manav, market gibi kaldırım dışına çıkan işgalleri kaldırmak için bugüne bir çağrı yapmıştık. Bugün ona başlıyoruz. Kafelerin masa-sandalyesi de üçüncü aşama. Çünkü bunu bir anda yapabilme şansımız yok. Şu anda zaten bu çağrıyı yaptıktan sonra birçok kafe ve restoran kendi sınırlarına gelmeye başladılar. Bizim burada amacımız, bir şeyi yasaklamak, esnafa zorluk çıkarmak veyahut herhangi bir şekilde mallarına zarar vermek değil. Kurallara uyulmasını ve kaldırımların özgürleşmesini istiyoruz. Onun için onlarla ortak çalışmalar yapıyoruz.

KALDIRIMLARA PARK EDENLERİ TEŞHİR EDECEĞİZ: Buraya bırakmayacaksınız artık, kaldırımlara park etmeyeceksiniz. Bu etiketleri bütün Kadıköylüye dağıtacağız, teşhir edeceğiz. Bunu buraya koyacağız. Kente karşı suç işlediğini, bütün Kadıköylü ve mal sahibi görecek. Buradan geçen herkes kente karşı suç işlediğini görecek ve bu tarzda bırakılan motosikletlerin park edilmesini engelleyeceğiz.

OTOPARK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLADI: Otopark problemi olduğunu biz de biliyoruz. İSPARK'la ve Kadıköy Belediyesi'nin kendi otopark alanlarında görüşmelerimiz devam ediyor. Bunlara, motosikletlerini bırakabilecekleri şekilde otopark yerleri de yapacağız. Onlar için de çalışmalarımız başladı.”