Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 2005’te Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili suçüstü yakalanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in beraat etmeleri Van Barosu tarafından temyize taşınmıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı temyiz başvurusu üzerine dosyaya ilişkin tebliğnamesini Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığına sundu. Tebliğnamede, beraat kararının hatalı olduğu vurgulandı.

Tebliğnameyi BirGün'den Kayhan Ayhan'a değerlendiren Van Barosundan Av. Hamza Çiftçi, "Tebliğnamede, mahkemenin işin esasına girmemesi gerektiğini, yargılanmanın yenilenmesi şartlarının oluşmadığını ve beraat kararının hatalı olduğunu açıkça ifade etmiştir. Tebliğnameyi önemli ve kıymetli bulduyoruz. Tebliğname, siyaseten verilmiş beraat kararına, hukuken verilmiş tokat gibi bir cevap olmuştur" dedi.

"Yargıtay’ın da en kısa sürede tebliğname ve temyiz dilekçemizde belirtmiş olduğumuz hususlar doğrultusunda bozma kararı vermesini bekliyoruz" diyen Çiftçi, "Zira bombalamadan ve öldürmeden sorumlu sanıklar şu anda serbestçe gezmektedirler. Mahkemenin ivedi bir şekilde dosyayı karara bağlaması ve yerel mahkemece sanıklar hakkında yeniden tutuklama kararı verilmesi kamuoyunun vicdanını bir nebze rahatlatacaktır" ifadelerini kullandı

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Ekim 2017’de yeniden yargılama talebini kabul etmiş ve sanıkların tahliyesine karar vermişti. Yaklaşık 16 yıl süren yargılamanın ardından üç sanık da beraat etmişti.