HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılandığı davada, 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2015 yılında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı bir açıklamada, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcılık, sanığın "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Bakırköy 46. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Selahattin Demirtaş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanırken avukatları da hazır bulundu. Demirtaş savunmasında, “Dış politika kararlarını eleştirdiğim için hakkımda çok sayıda hakaret davası açıldı. 2 cümle eleştiri kurdum diye 2 ayrı iddianame düzenlendi. Uzatmanın anlamı yok, hükümeti eleştirdim. Cumhurbaşkanı ve Başbakanı direkt hedefe almadım. Niye o kadar az söyledim diye şu anda üzgünüm. Çok yumuşak açıklama yapmışım. Hükümeti eleştirmek demokratik toplumun görevidir" diye konuştu.

3 YIL 6 AY HAPİS CEZASI

Mütalaanın okunmasının ardından Demirtaş'ın avukatları beyanda bulundu. Selahattin Demirtaş'ın da son sözlerinin sorulmasının ardından mahkeme heyeti, davayı karara bağlamak üzere duruşmaya ara verdi. Aranın ardından karanını açıklaya mahkeme heyeti, Demirtaş'ı, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

"İŞTE BU SÖZLERİ NEDENİYLE HAPİS CEZASI VERİLDİ"

Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, eşine "Cumhurbaşkanı'na hakaret" iddiasıyla verilen 3 yıl 6 aylık hapis cezasına gerekçe gösterilen, Demirtaş'ın 24 Aralık 2015’te Rusya ziyaretinin ardından geldiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamanın bulunduğu videoyu paylaştı. https://twitter.com/Basak__Demirtas/status/1374020509965357066?s=20