HABER MERKEZİ

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve dokuz8AKADEMİ, Doğu ve Güneydoğu illerinden gazetecilerin katılımıyla Van’da bir toplantı düzenledi. Van ve ilçelerinin yanı sıra Şırnak, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ ve Bitlis’ten gazetecilerin katıldığı toplantı, 24, 25 ve 26 Ağustos günleri yapıldı ve kapsamlı eğitimlerin yanı sıra seçim takibi üzerine geniş tartışmalar yapıldı. Bölgedeki pek çok medya kuruluşunu temsilen 30’dan fazla gazetecinin katıldığı toplantıda, dijital çağda haberin dijital dönüşümü, hak odaklı habercilik yaklaşımı, mobil gazetecilik, veri doğrulama, Doğu ve Güneydoğu’da yerel gazetecilerin durumu konularında yapılan sunumların yanı sıra özellikle seçim güvenliği, seçim haber takibi, seçimlerde ihlal tespiti gibi başlıklarda eğitimler verildi.

BİÇİCİ: YERELDEN GÜVENİLİR HABER

dokuz8Haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçiçi, 973 ilçenin tümünden haber akışı sağlama hedefiyle #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu’nu kurduklarını anlattı ve geçmiş seçimlerin birikimiyle anlamlı bir rol oynamak istediklerini vurguladı. 150 civarında medya kuruluşunun bu koordinasyonda yer almayı kabul ettiğini aktaran Biçici, seçim öncesi ve seçim esnası birlikte atılacak adımlar konusunda bilgi verdi. Seçim döneminde radyolar ve televizyonların ortak yayınlar yapılabileceğini ifade eden Gökhan Biçici, #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu’nun bu amaçla ortak haber merkezleri projesi olduğunu aktardı.

Gökhan Biçici, seçimlerin tarihi yanına dikkat çekerek, yerel gazetecilerin ve yurttaş habercilerin seçim sürecinde haber akışının teminat altına alınma çabasının bir parçası olacağını anlattı. Biçici, dokuz8HABER’in geçmiş seçimlerdeki deneyimlerinden örnekler vererek, ”Türkiye kader seçimlerine hazırlanıyor. Bütün bu birikimiyle dokuz8 haber seçimlerde Türkiye’nin her ilçesinden en az bir medya kuruluşunun dahil olduğu bir yerel medya koordinasyonunun kuruluşuna ön ayak olarak Türkiye toplumunun özellikle bu seçimlerde güvenilir habere yerellerden ulaşmasını teminat altına almaya çalışacak” diye konuştu. Adım adım modüler bir yaklaşımla seçim izleme bakımından pek çok adımı hayata geçirdiklerini ifade eden Gökhan Biçici, seçim tarihine paralel olarak “Hadi artık koşuyoruz” diyeceklerini vurguladı.

van egitimi 4

SEÇİM İZLEMEDEN SOSYAL MEDYAYA FARKLI SUNUMLAR

Bağımsız Seçim İzleme Platformu kurucularından Nejat Taştan "Seçim İzleme, İhlal Tespiti ve Raporlama" oldukça kapsamlı bir sunum yaptı. Taştan’ın sunumunda seçim sürecinde yaşanan ihlaller, seçim günü yaşanan sorunlar konusunda bilgiler yer aldı. Nejat Taştan, ayrıca seçim sürecinde haber üretimine yardımcı olacak bilgileri yerel gazeteciler ile paylaştı, bu konuda Bağımsız Seçim İzleme Platformu başta olmak üzere geçmiş seçimlerdeki deneyimleri aktardı.

Gazeteci Bekir Güneş, MEDAR’ın yerel medya raporundan veriler eşliğinde yerel medyanın sorunlarını anlattı, toplantı sonrasında çözüm yolları ve olanakların ele alındığı bir forum havasında geçti. Doç. Dr. Erkan Saka ise “Haber İçin Sosyal Medya ve Sosyal Medya Araçları” başlıklı sunumuyla yerel gazetecilerin sosyal medya kullanımı ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

“Yerel Medya ve Yurttaş Haberciler İçin Seçim Haberciliği” adlı eğitim programında Gökhan Biçici'nin "Pandemi Sonrası Medyanın Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya", Mustafa Kara'nın "Dijital Çağda Haber Kavramı ve Haberin Dönüşümü" ve "Habere Hak Odaklı Yaklaşım ve Farklı Alanlardaki Uygulama Örnekleri", Nurcan Seven ve Ercan Yılmaz'ın "Mobil Odaklı Video Haberciliği" sunumları da yer aldı. Bu sunumların ardından yerel medya temsilcilerinin katılımıyla tartışmalar yürütüldü.

van egitimi 2

SEÇİM HABERCİLİĞİ TOPLANTILARI

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gazeteciler ve yurttaş habercilerin ücretsiz olarak katıldığı toplantı, ilki 4-6 Kasım 2021’de İzmir’de yapılan bir toplantı serisinin parçası olarak gerçekleştirildi. #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve dokuz8AKADEMİ, ardından 2022’nin ilk aylarında Karadeniz'in üç ayrı bölgesinde Hopa, Samsun ve Ereğli'de eğitimler gerçekleştirdi. Geçtiğimiz ay 29-30 Temmuz tarihlerinde İstanbul'da Türkiye Hazırlık Toplantısı gerçekleştirildi. Seçim Eğitimi toplantıları ve farklı bölgelerdeki buluşmalar önümüzdeki aylarda da yoğun biçimde devam edecek.

van egitimi 1