Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya gelen yargı mensupları Adli Yıl Açılışını kutlarken, avukatlara keyfi yasaklar sürüyor. Son olarak 22 Ağustos günü gözaltına alınan Mehmet Özdemir isimli şahıs için müdafilik görevini üstlenmek isteyen Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi üyesi avukatlarına, müdafilik yasağı getirildi. [mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]M[/mks_dropcap]ehmet Özdemir, 22 Ağustos günü İstanbul Siyasi Şube ekiplerince gözaltına alındı. Gözaltına alınmasının ardından yapılan başvuru üzerine Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi üyesi avukatlar, Özdemir’in müdafiliğini almak istedi. ÇHD üyesi avukatların Özdemir’e yönelik müdafilikleri İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla yasaklandı. Mahkeme, yasaklama kararını OHAL kapsamında çıkarılan 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanarak aldı.
Avukata avukatlık yaptırmamanın bahanesi: 667 Sayılı KHK
667 Sayılı KHK bir davada sanık olan avukatların “benzer bir davada” müdafii olmalarını engelliyor. Mahkeme de ÇHD İstanbul Şubesi ve Halkın Hukuk Bürosu’na 18 Ocak 2013 tarihinde yapılan operasyon sonucunda dava açıldığını ve bu davada sanık olan tüm avukatların benzer bir soruşturmada müdafilik üstlenemeyeceklerine karar verdi. Mahkeme bu hükme dayanarak dosyanın tüm sanıkları hakkında yasaklama kararı verdi.
ÇGD: Bizi mesleğimizi yapamaz hale getirmelerine seyirci kalmayacağız
Çağdaş Hukukçular Derneği, karara, “15 Temmuz darbe girişimi ardından OHAL ilan ederek, ülkeyi darbe hukukuyla ve kararnamelerle yöneten siyasi iktidarın bu gayrimeşru kararnameleri eliyle bizi mesleğimizi yapamaz hale getirmelerine seyirci kalmayacağız” açıklamasıyla tepki gösterdi. ÇHD, yasaklama kararına karşı 2 Eylül Cuma günü Çağlayan Adliyesi’nde itiraz edecek. dokuz8HABER/Sibel Hürtaş