Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarmasının 'hukuki bir zemini olmadığını' söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD ile yaşanan F-35 meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin F-35 programından çıkartılmasının 'hukuki bir zemini olmadığını' belirten Demir, "Yakın bir zaman önce 'F-35 programından hiçbir ülke tek taraflı çıkarılamaz' demiştik. ABD’nin son mektubu bizi haklı çıkardı, diyalog başlayacak" diye konuştu.

"AÇIKLAMALARIN BİR HUKUKİ ZEMİNİ YOKTUR"

AA'nın aktardığına göre Demir, şu açıklamalarda bulundu: "F-35 programından çıkartılma ve F-35'lerimizin bir kısmının verilmemesi konularının bir hukuki zemini var, mutabakat zaptına dayalı bir ortaklık var. Biz bu imzalanan metin çerçevesinde herhangi bir ortağın, ana ülke olsa bile diğer bir ortağı 'çıkarttım' demekle çıkartamayacağını söyledik. Çünkü bu metne göre, herhangi bir ortağın buradan çıkartılması ancak bütün ortakların oy birliğiyle olur veya kendisi çekilir. Bunun hiçbirisi gerçekleşmediği halde 'Türkiye'yi çıkarttım' açıklamalarının bir hukuki zemini yoktur. "Neticesinde de bu ortaklık çerçevesinde, uçaklarımızla ilgili oluşan haklarımızın zayi olmaması, hukuk temelli bir yaklaşımla müttefiklik ruhuna da aykırı olmayacak şekilde bir çözüm bulunmasıyla ilgili diyalog süreci başlayacak."