TBMM Genel Kurulu’nda bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın bütçeleri görüşülüyor. Genel Kurul’da söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na hitaben şunları söyledi:

“‘Birilerine katil diyerek dış politika yapılmaz’ diyorduk, biz haklı çıktık. Böyle bir dış politika olabilir mi? Aklınıza geldiği gibi birine saydıracaksınız, ondan sonra buradan dış politika üreteceksiniz; böyle olmaz. Halkı aldatıyorsunuz. Neden? Yunanistan ile NATO ittifakının üyesi Türkiye. Hiç duydunuz mu Alman Cumhurbaşkanı’nın Fransa Cumhurbaşkanı’na ‘Ben sana bir tane füze yollarım, aklın başına gelir’ dediğini. Aynı ittifakın üyesi iki ülkenin başkanlarından bir tanesi böyle hitap eder mi? Halkı kandırıyorsunuz. Füze filan atamazsınız, bu ittifakın parçası olduğunuz sürece böyle bir şey yapamazsınız. Bir taraftan NATO’nun yeni konseptinin altına imza atacaksınız, diğer taraftan ‘Şangay İşbirliği Örgütü ile flört ediyoruz’ diyeceksiniz. Bu politikayı bu iktidar uyguluyor. Biz, sizi eleştiriyoruz.”

Oluç, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye hitaben de şöyle konuştu:

“Açık bütçesi bu. Herkes biliyor bunu. Cari açık, yıllık 50 milyar dolara dayanmış. Ne anlatıyorsunuz? Bu ithalat meselesi; diyorsunuz ki ‘Enerji ve altını çıkarırsak o kadar kötü durumda değil ithalat ihracat dengesi’. Allah aşkına ne anlatıyorsunuz? Bu, şöyle bir şeye benziyor. Bir otomotiv firmasının sahibi kalkıp dese ki ‘Ya bu ürettiğimiz arabanın içine motoru koymasak aslında arabanın fiyatı bayağı ucuza gelecek’, aynı şeye geliyor sizin söylediğiniz. Türkiye, başından beri enerji ithal eden bir ülke değil mi? Altın ithalatı birdenbire mi oldu? Siz, bu dış ticaret açığını anlatırken bu enerji ve altın örneğini verip Türkiye ve dünyada da kendinizi böyle bir duruma düşürmeyin.”