AKP'nin sosyal medyaya sansür öngören yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı.

AKP milletvekilleri tarafından hazırlanarak TBMM'ye sunulan 9 maddelik sosyal medyaya ilişkin yasa tasarısının Genel Kurul görüşmeleri başladı. “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 24 Temmuz'da TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilmişti.

SARUHAN OLUÇ: "ANAYASAYA AYKIRI MADDELER İÇERİYOR"

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre, Genel Kurul'da tasarıya ilişkin söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç kanun teklifinin uzmanlar, akademisyenler, sivil toplum örgütleriyle tartışmadığını belirterek “Bu kanun teklifi anayasaya aykırı maddeler içeriyor” dedi. Oluç düzenlemenin bilgi alma hakkını, ifade ve düşünce özgürlüğünü, özel hayatın gizliliğini, kişisel verilerin korunmasını ve uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini hatırlattı.

SUZAN ŞAHİN: "İKTİDARIN AYKIRI SÖYLEMLERE TAHAMMÜLÜ YOK"

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin Z kuşağının haber alma kaynağını kurutmak istediklerini ve iktidarın aykırı söylemlere tahammülü olmadığını söyledi. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ek bir yasaya ihtiyaç olmadığını sulh ceza mahkemelerinin zaten adil olmayan kararlar verdiğini belirterek “İfade özgürlüğü yerine şiddet ve istismarın cezalandırılması gerekir” dedi.

ZEYNEL EMRE: "MEDYADA CİDDİ BİR SANSÜR VE BASKI VAR"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlatarak düzenlemenin düşünceyi ifade etme ve yayma hakkına aykırılık teşkil ettiğini vurguladı. CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, yurttaşların düşünceyi ifade etme ve yayma hakkının olduğunu düzenlemenin uluslararası anlaşmalara ve Anayasa’ya aykırı olduğunun altını çizdi. Emre, düzenlemenin Adalet Komisyonu’na geri gönderilmesi gerektiğini söyledi. Medyada ciddi bir sansür ve baskı olduğunu belirten Emre, insanların gerçekleri sosyal medyadan öğrendiğini hatırlatarak Türkiye’deki kötü yönetimin sonuçlarının görülmemesinin istenmesi nedeniyle bu yasanın geçirilmek istendiğini söyledi.

LÜTFÜ TÜRKKAN: "ÖNCE PARALI TROL ORDUNUZU DAĞITIN"

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan düzenlemenin "sansür yasası" olduğunu belirterek “Türkiye’deki yeni bir dönemin başlangıcı olan sansür yasasını görüşmek üzere toplandık” dedi. “İstihdam yok, iş yok, aş yok, hayat pahalılığı almış başını gidiyor” ifadelerini kullanan Türkkan, Türkiye’nin gündemindeki sorunları çözmek varken ismine "sosyal medya düzenlemesi" denilen sansür yasasının konuşulduğunu söyledi. Türkkan “Sosyal medyayı düzenlemek istiyorsanız önce yeşil toplu, paralı trol ordunuzu dağıtın, sosyal medyada ahlak yerine gelir” dedi. “Özgürlüklerimiz AKP’nin, rantın başladığı yerde, iktidara yakın vakıf ve derneklerin başladığı yerde bitiyor” diyen Türkkan, unutulma hakkıyla beraber AKP’nin geriye doğru kendini aklayacağını, tüm eleştirel haberler ve yolsuzluk haberlerinin yok olacağını söyledi.

ERKAN BAŞ: "AKP BUGÜN APAR TOPAR GEÇİRİP MECLİS'İ TATİL ETMEYİ PLANLIYOR"

TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, "TBMM Genel Kurulu’nda gündem Saray’dan gelen “sosyal medya düzenlemesi” teklifi. Görüşmeler başladı, AKP hemen bugün apar topar geçirip Meclis’i tatil etmeyi planlıyor" paylaşımını yaptı.