İran’ın verdiği doğal gazı durdurması nedeniyle Türkiye gaz sıkıntısı yaşıyor. Elektrik üretimini etkileyen sıkıntı nedeniyle sanayiye verilen elektrik kesildi, çoğu yerde üretim durdu. İşçiler ücretsiz ya da yıllık izne çıkarılıyor.
İran geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye verilen gazı 10 günlüğüne durdurduğunu açıklamış, ardından BOTAŞ “Kademe 1” grubu dışına yüzde 40 kısıntı uygulayacağını duyurmuştu. Doğal gaz kısıntısı beraberinde elektrik kesintisini de getirdi. Bugünden itibaren üç gün süreyle sanayiye yönelik elektrik büyük oranda kesilecek, OSB’lere elektrik verilmeyecek. OSB’ler aydınlatma ve ısınma amaçlı kullanılabilecek kadar enerji çekebilecek; ancak üretim için enerji alamayacak.

SANAYİNİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), organize sanayi bölgelerine 72 saat boyunca elektrik verilmeyeceğini açıkladı. Yapılan açıklamada, “Ağrı ili Gürbulak giriş noktasından Ülkemize gelen doğalgaz iletim hattının İran tarafında kalan arızasından dolayı Doğalgaz Kombine Çevrim Santrallerine gaz kısıntısı uygulanacağından, elektrik arz talep dengesinin sağlanması maksadıyla gerek iletim sistemine gerek ise dağıtım sistemine bağlı mesken ve ticarethane harici kullanıcılara program dâhilinde kısıntı uygulanacaktır.”
Daha önce kısıtlama olarak uygulanması planlanan kesintinin, sanayicilerin talebi üzerine ardışık üç gün olarak belirlendiği öğrenildi.

PEK ÇOK SEKTÖR ETKİLENİYOR

Doğal gaz ve elektrikte yaşanan kesintiden başta otomotiv olmak üzere pek çok sektör olumsuz etkilenirken, Kütahya Porselen “kapasite kullanım oranında cezai şarta girmeyecek şekilde düşüreceği”ni duyurdu. Atatürk OSB Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada da, 24 – 27 Ocak aralığında “şirkette çalışma yapılmayacağı, sürecin olağan iş akışında herhangi bir aksamaya neden olmayacağı” açıklandı.

ÜRETİM VE İHRACATI ETKİLEYECEK

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Dünya gazetesine yaptığı açıklamada, üretimin ve ihracatın artış ivmesi gösterdiği bir dönemde OSB’lerde yaşanan elektrik kesintilerinin sanayicileri zorlamaya devam ettiğini vurguladı. “Elektrik kesintilerinin ekonomiye ve sanayi üretimine mutlaka olumsuz bir yansıması olacak” diyen Kütükcü, hasar büyümeden sorunun çözülmesini temenni ettiklerin söyledi.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan ise, elektrik kesintisinin demir-çelik sektörü için “her saniyesi maddi kayıp” anlamına geldiğini dile getirdi.

ÜÇ GÜNLÜK KAYIP 1 MİLYAR DOLAR

Gazeteci Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada organize sanayi bölgelerinde ve elektrik tüketimin yüksek olduğu sanayi tesislerinde üretimin duracağını belirterek, “Sadece tedarik ve ana sanayi için kaybın 700 milyon dolar, tüm zinciri katınca 1 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Yani üretimin her durduğu gün kayıp yaklaşık 340 milyon dolar artacak.”

FATURA KİME ÇIKACAK?

Öte yandan, faaliyetin durduğu işyerlerinde Doğal gaz ve elektrik kesintisinin faturası işçilere çıkarılmaya çalışılıyor. Gaziantep gibi kentlerde ulaşımda yaşanan zorluklar ve otomotivdeki çip krizi de düşünüldüğünde işçiler açısından krizin daha büyük olduğu ifade ediliyor. İşçilerin üç günlük kesinti süresince ücretsiz izne çıkarıldığı ya da yıllık izinlerini kullanmak zorunda bırakıldığı haberleri geliyor. Bazı sektörlerde daha uzun süreli ücretsiz izinlerin gündemde olduğu konuşuluyor.