İtalya’nın kuzeyinde yer alan koyu Katolik San Marino'da 1856'dan bu yana yürürlükte olan kürtaj yasağı, dün yapılan referandumun ardından kaldırılıyor.

SEÇMENLERİN YÜZDE 77.3'Ü KÜRTAJI İSTEDİ

Referandumda seçmenlerin yüzde 77.3'ü, kadınların kürtaj hakkının tanınması yönünde oy kullandı. Buna göre, 156 yıllık yasak kaldırılacak ve 12 haftaya kadar kürtaj yapılmasına izin verilecek. Öte yandan anne hayatının tehlikede olması veya fetüsün doğal gelişiminde sorun yaşanması halinde kürtaj yapılması yasal olacak.

KÜRTAJ OLAN KADINLARA HAPİS CEZASI VERİLİYORDU

San Marino'da, bugüne dek hamileliklerine son veren kadınlar üç yıl, kürtaj yaptığı tespit edilen doktorlar da altı yıl hapis cezasına çarptırılıyordu. Birçok kadının kürtaj yaptırabilmek için bin 500 ila 2 bin euro harcayarak İtalya'ya gitmek zorunda kaldığı biliniyordu.

SAN MARİNO KADIN HAKLARI KONUSUNDA ÇOK GERİ

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre; San Marino, kadın hakları konusunda geri kalmasıyla dikkat çekiyor. Ülkede kadınların seçme hakkı, İtalya'dan 14 sene sonra 1960'da tanınmıştı. Seçilme hakkının tanınması 1974'ü bulmuş, boşanma ise 1986'da yasallaşmıştı. Yabancı bir kişiyle evlenen kadınların vatandaşlığının alınmasını öngören yasa ise 1982'de ülkede ilk kez düzenlenen referandumda reddedilmemiş, ancak 2000 yılında parlamentoda kaldırılmıştı. Avrupa'da kürtaj, Vatikan, Malta ve Andorra'da yasak devam ediyor.