Samsun’un Ayvacık ilçesinde Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından satışa çıkarılan 2B arazilerinin fiyatını yüksek bulan köylüler, ilçe meydanında toplanarak tepki gösterdi. CHP, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, BBP ilçe yöneticileri ile muhtarlar da vatandaşlara destek verdi. Burada bir konuşma yapan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, şunları söyledi:

“SENDE HİÇ VİCDAN YOK MU?”

“Burada devletimiz 2B çalışması yaparak atadan, dededen kalma topraklarımızı belirli bir fiyatla kullanıcısına satmak istemektedir. Saygı duyuyoruz doğru da yapıyor. Bu toprakları işleyen insanlarımızın tapularını da alarak, sahiplenmesi en güzel duygu. Buraya kadar güzel ama Ankara’da Sırça Köşk'te oturur gibi oturan, 8-10 tane sekreterden geçemeden makamına ulaşılamayan Milli Emlak Genel Müdürü, sen Çarşı köyünün çalısını, çınarını, Karapapazlarını, Ömerlerini deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte olan, bu atadan, dededen kalan, haritada yerini göster desek yerini gösteremeyeceğin Çarşı köylerine nasıl 60 bin lira fiyat koyarsın? Sende hiç vicdan yok mu? Sende hiç Allah korkusu yok mu sayın genel müdür? Yine Çamalan’ının, Boğmabelen, Arpaçukuru, Tekkeköy’ü, Karaağaç’ı, bu mahallelerin, sırtlarında toprak çekerek, o kayalık, taşlık Çamalan’da, hepinizin bildiği o Çamalan’da fındık yetiştiren eli öpülesi çobanlarım elindeki bu yerleri, 30-40 bin liraya satma yetkisini ey genel müdür kim verdi sana? Esenyurt’un, Hemşinlerin, Hasanağa Deresi, merkezi, Gürgen’in 40-50 metre boyunda olan, son en ücra köyümüz Esenyurt’taki kardeşlerime, sen 200-300 yıldan beri işleyip imara açmış olduğu eli öpülesi Esenyurtluların toprağını 20 bin liraya, 30 bin liraya hangi vicdanına danışarak, hangi vicdan hesabı yaparak fiyat biçtin ey genel müdür?

Kapıkaya’nın Höbekkayası, Büyüktaş mevkii, Kabakestane, Büyük Mehmetler, işte o gördüğünüz köyün adı Kapıkaya, o kayaların üzerinde ziraat yapıp, çiftçilik yapıp, Türk milletinin milli gelirine katkı sağlayan, Kapıkayalının elinden yer satarken, kendin yer satarken, 20-30 bin liraya satacaksın, ama o insanların elinden yerini alırken 7-8 bin liraya alacaksın.

"HANGİ AKLA HİZMET EDİYORSUNUZ?"

Eynel’in İncirlisi, Kayaaltı, Belalanı, Sorgun, Köleyatağı, Yolgerişi, Derecik barajı su tutmaya başladıktan sonra bu baraj, bizim çocukluğumuzda köprüsü olan ama o zamanın idarecileri de dahil, hükümeti iktidarı da dahil, sanki karşıda hiç kimse yokmuş gibi, mevcut olan köprülerini yıkarak, 30 yıl küsur o insanlara, sırtında çimento, demir, tuğla, çakıl taşıyarak imal etmiş oldukları, yurt yuva kurmuş oldukları, eli öpülesi Eynellilerin yerine sen 50 bin lira, 60 bin lira, 100 bin lira fiyatı neye göre koydun? Ey genel müdür neye göre koydun? Örencik’in, Karaağaç’ın, Küçükler, Büyükavlu, Devlet mevkii, daha dün ne kadar yolu bile olmayan, Kovukkalanlı hemşerilerimin yerini sen imarını kendi yapmış olduğu yerini sen, neye göre burada başka bir örnek daha anlatayım. 2-3 yıl önce, 4 yıl önce, Yeşilderelilere 2 liraya sattığın yeri şimdi sağındaki Çamalanlılara, sol tarafında bulunan Örenciklilere sen hangi akla hizmet ederek, 30-40 bin lira fiyat koyacaksın? Ya sende Allah korkusu yok mu? Adamın hemen burnun dibinde daha dün Örencik’ten ayrılarak ayrı bir köy olmuş olan, Yeşildere’deki yeri, o zaman biz 2 bin liraya da karşı çıktık. O zaman da fahiş fiyat dedik. Şimdi sen enflasyon üzerinden vursak yüzde 100 enflasyon desek 4 lira yapar. Yüzde 200 enflasyon desen 6 lira yapar. Ya utanmıyor musun yüzde 500 vursan 10 bin lira yapar.”