Haber: Murat Mutlu

Samandağ Cemevi Derneği, Adana Şakirpaşa Cemevi ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu işbirliğiyle depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşların ruhuna ithafen ve sağ kurtulanların can sağlığı için Hz. Hızır Makamında kurbanlar kesildi, Hırise dağıtıldı ve cem töreni gerçekleştirildi.

Hz. Hızır Makamına ait alanda gerçekleştirilen cem törenine; Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Mehmet Gündüz, Adana Şakir Paşa Cemevi Başkanı Cemal Yağmur, Samandağ Cemevi Başkanı Kenan Kahlıoğulları, Yeşil Sol Parti Hatay 1.sıra Milletvekili adayı Kerem Nalbant, Tip Hatay Miletvekili Adayı Emrah Karaçay, İyi Parti Milletvekili adayı Gökhan Zan, İyi Parti Samandağ İlçe Başkanı Elanur Habip, Şeyh Mehmet Berber ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sabah saatlerinde Hz. Hızır Makamında Şeyh Mehmet Berber’in öncülüğünde Arap Alevilerin katılımıyla kılınan namazlar ve edilen dualarla başlayan anma, ardından Hz.Hızır Türbesi evlerinde gerçekleştirilen cem töreniyle devam etti.

WhatsApp Image 2023-05-08 at 21.32.47

İSİM OLARAK AYRIŞSAK DA ORTAK NOKTADA BİRLEŞİYORUZ

Cem töreni öncesi etkinliği organize eden dernek başkanları sırasıyla birer konuşma yaptı. İlk olarak konuşan Adana Şakirpaşa Cemevi Başkanı Cemal Yağmur, Katılan herkese hoş geldiniz dileklerinde bulunarak, ev sahipliği için Samandağ Cemevi yönetimine teşekkür ederek, “Ülkemizde gerçekten büyük bir felaket yaşandı. Neredeyse ülkemizin yarısı bu felaketten etkilendi. 11 ilimiz büyük bir faciaya uğradı. Özellikle Hatay, Maraş, Adıyaman'da büyük felaket yaşandı. Burada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum, geride kalanlara da sabır diliyorum. Arap alevi kardeşlerimizle biz Anadolu alevileri her ne kadar isim olarak ayrışsak da bir noktada birleşiyoruz. 12 imamlara gelip birleşiyoruz, Hz. Ali’ye gelip birleşiyoruz ve bununla ilgili de Adana’da 2012 yılından beri Adana Alevi Platformu kuruldu. Bu platformda şu anda hemen hemen yarı yarıya 15 derneği Anadolu Alevi’si, 10 derneği Arap Alevi’si var. Adana’ da ki bütün etkinliklerimiz Arap kardeşlerimizle beraber yürütüyoruz. Tekrar depremde ölen canlarımıza Allah rahmet eylesin diyorum geride kalanlara sabır diliyorum.” dedi.

WhatsApp Image 2023-05-08 at 21.32.47 (2)

BİRLEŞİRSEK GÜÇ OLABİLİRİZ

Samandağ Cemevi Başkanı Kenan Kahlıoğulları, ev sahibi olarak düzenlenen etkinliğin amacının, Hatay, Adıyaman, Malatya, Maraş ve tüm illerimizde depremde hayatını kaybeden deprem şehidi canlarımızın ruhuna ithafen ve sağ kurtulan tüm canlarımızın can sağlığı için gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu etkinliğimiz aynı zamanda bir dayanışmanın ürünü, cemin düzenlenmesinde, aşımızın yani hıriselerimizin pişirilmesi, depremzede vatandaşlarımıza ulaşması için destek sunan Şakirpaşa Cemevi ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonuna çok teşekkür ediyoruz. Bizler Samandağ Cemevi olarak inanıyoruz ki birleşirsek var olabiliriz, birleşirsek güç olabiliriz. Bunu yaşadığımız bu felaket daha iyi gösterdi. Birlikte dayanışarak, yardımlaşarak acılarımızı bir nebze de olsa hafifletebiliyoruz. Lokmalarımızı paylaştıkça güçleniyoruz. Maalesef bu bölgede çok büyük acılar yaşandı. Sadece Hatay değil, Adıyaman’da, Kahramanmaraş’ta, Malatya'da ve daha birçok ilimizde aynı acıları yaşadık. Ve biz birbirimizin Hızırı olduk. Olmaya da devam edeceğiz. Buradan tüm dualarımız depremden zarar gören tüm illerimizdeki canlarımız için de olacak. Deprem şehitlerinin Aziz Ruhlarına ithafen gerçekleştirdiğimiz Namazlar, Niyazlar Kabul Olsun. Allah Rahmet Eylesin. Mekanları Cennet Olsun. Pişirdiğimiz Aşları, Lokmaları, Adadığımız Kurbanları Allah Kabul Etsin.” dedi.

WhatsApp Image 2023-05-08 at 21.32.47 (1)

BİRBİRİMİZİN HIZIRI OLMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİK

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve Fransa Alevi Birlikleri Federasyon Başkanı Mehmet Gündüz, “Değerli canlar hepinizi aşkı muhabbetle selamlıyorum. Biz de ülkemizden 3 - 4 bin kilometre uzaklarda kendi kimliğimizi, dilimizi ve inancımızı yaşatmaya, oralarda kurumsallaşmaya ve burada yaşayan, kökümüzün olduğu ülkemizde bu topraklar üzerinde bizi ne kadar imha, inkâr, asimisyona götürseler de biz varlığımızı ve birliğimizi bir hakikat yoluna vermiş toplumuz. Bundan dolayıdır ki bizim Arabımız, Kürdümüz, Türkümüz yoktur. Alevilik haktır, hakikattır. Aleviliği yaşatmaya, onun yolunda yürümeye ve o yolda bize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bugün burada kendimizin ve birbirimizin hızırı olmak için yapılan çağrıyla bir araya geldik. Burada bu lokmayı veren herkese teşekkür ederken halkımızın ve aleviler başta olmak üzere tüm kaybettiğimiz insanların acılarını bir nebzede olsa hafifletmek, hayatta kalanların dertlerini, sıkıntılarını kendi imkanlarımızla çözmeye çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Elbette ki biz bir devlet değiliz biz lokmalarla bu yola girdik, bu lokmaları da bugün buralarda paylaşmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar yaptığımız lokmalar orada yaşayan Alevilerin lokmalarıdır. Özel olarak bir kişiye ait değil elbirliğiyle yaptığımız lokmalardır. Bu lokmaları veren herkese teşekkür ediyoruz. Kaybettiğimiz canlarımızın devri daim olsun, hakikat yolunda birliğimiz daim olsun. Yolumuzu süreceğiz, bu yol gerçekten insanlık yoludur. Sadece kendimizin değil, bizim dışımızdaki insanların da yaralarını sarmaya devam edeceğiz. Eyvallah, lokmanız kabul olsun.” dedi.

Yapılan cem töreninin ardından, depremzede vatandaşlara ve cem törenine katılanlara hırise ikram edildi.