Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinde yer alan sahillerin, yönetiminde pek çok üst düzey bürokratın bulunduğu MUÇEV'e ihalesiz olarak kiralandığı ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın önemli turizm merkezlerindeki sahilleri, ihalesiz olarak MUÇEV adlı şirkete kiraladığı belirlendi.

SAHİLLER İHALESİZ KİRALANIYOR

Türkiye'nin kıyı şeridinde bulunan önemli sahillerin, yönetim kurulunda Cumhurbaşkanı danışmanından, Bakanlık yöneticilerine, kaymakamdan eski valilere kadar pek çok üst düzey bürokratın olduğu MUÇEV'e ihalesiz olarak kiralandığı ortaya çıktı. Konu Antalya'da yapılan ihalesiz kira anlaşmasıyla gündeme geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl boyunca işletilen günübirlik kullanımlı tesisin kiralama süresi 2019’da doldu. Belediye, aynı amaçla kullanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden kiralama talebinde bulundu ancak talebi reddedildi. Bu alan 7 Ağustos’ta imzalanan sözleşme ile 10 yılığına MUÇEV Turizm Ticaret LTD. ŞTİ. adlı şirkete kiralandı. Kısa süre önce de Antalya’nın Demre ilçesi, Üçağız Mahallesi Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bulunan 12 milyon 983 bin metrekare yüzölçümlü yüzer iskele, dolgu alanı ve denizsel alan MUÇEV’e 10 yıl süreyle kiralanmıştı. Aynı zamanda Edirne’nin Keşan ilçesinde 11 adet kıyının ve Muğla’nın Dalaman, Fethiye, Ula ve Menteşe ilçelerinde sahili kiraladı.  Bakanlığın MUÇEV'e en son verdiği sahil şeridinin ise Antalya’nın Alanya ilçesinde 3. Derece doğal sit alanı olan Aysultan Kadınlar Plajı oluğu ifade edildi.

ŞİRKET ÜST DÜZEY BÜROKRATLARA AİT

BirGün'den Gökay Başcan imzalı habere göre, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban geçen kasım ayında konuyu Meclis gündemine taşırken, dün de İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ve CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na soru önergesi verdi. CHP’li Alban, “Muğla’da sahillerimize saldırdılar. Konuya ilişkin soru önergesi verdik ancak cevap bulamadık. Aynı şirket, şimdi de Edirne ve Antalya’daki sahillere saldırıyor. Bakanlığın şirketi olur mu?” diye konuştu. Şirketin Bakanlık çalışanları ve hükümet yandaşlarından oluştuğunu belirten İYİ Partili Subaşı ise, Anayasa’nın güvencesi altındaki kıyılar ve koruma altındaki sahillerin özel bir şirkete tercih etmesi hukuka aykırı. Tasarrufundaki bu yerlerin özel şirkete verilmesi kabul edilebilir değil” dedi. Şirket yönetiminde bulunan isimler şu şekilde: ► Eski Muğla Valisi ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olan Esengül Civelek ► Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız ► Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Strateji Geliştirme Başkanı Sadi Kızık ► Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can