Haber-Video: UĞUR İSTANBULLU

Son günlerde sıkça gündeme gelen emekli maaşı promosyonlarını yorumlayan Emekliler Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Mahinur Şahbaz, bankaların emekli maaşlarını repoda işletmek için kampanyalar düzenlediğini söyledi. Emekli aylıklarına 500 lira ile 8000 lira arasında değişen promosyonlar verildiğini kaydeden Şahbaz, “Emekli aylığına aylık yansıması 14 lira ile 222 lira arasında değişiyor. Bu para bugün bir kilo domateste bir buçuk kilo kıyma parası. Emekliler bu paralar için bankalar arasında koşturuyor” dedi.

SORUN EKONOMİK GÜVENCENİN YOK EDİLMESİ”

Bankaların 2022 yılının ilk yarasında kârlarını yüzde 400.5 artırdığına dikkat çeken Şahbaz, bu kâr oranına bakıldığında emeklilere verilen promosyonun çok komik bir miktar olduğunu dile getirdi. Emekliler Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Şahbaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir günde çözülecek sorun günlerdir konuşuluyor, çözümsüzlükte devam ediyor. Aslında esas sorun Sosyal Güvenlik Reformu’yla emeklilerin ekonomik güvencesinin yok edilmesidir. Emeklilerin yoksullaştırılması ve bugün o yoksulluğun açlık noktasına gelmesidir.”

EMEKLİLER BANKALAR ARASINDA KOŞTURUYOR”

Emeklilerin aylıklarını 30’a yakın bankadan aylık aldığını hatırlatan Şahbaz, bir ay boyunca sürekli hareketli olan emekli maaşlarının repoda işletilmek istendiğini, bankaların bu amaçla promosyon kampanyaları düzenlediğini aktardı. Emeklilerin en iyisi promosyonu alabilmek için bankalar arasında koşturduğunu ifade eden Şahbaz, “Bir kararname ile emeklilerin bütün koşullar, hakikatler gözetilerek emekli promosyonları artırılabilir. Sözleşmelerin 3 yılda enflasyonist ortamda güncelleneceği, sabit kalmayacağı bir sistem kurulabilir.”