Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu; “Sağlıkta dönüşüm vatandaşı da vurdu. SGK 52 ilacı ödeme listesinden çıkardı” başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Mersin Tabip Odası adına Başkan Dr. Mehmet Antmen tarafından yapılan açıklamada; “Mersin Tabip Odası ve TTB olarak bizler bu konuda defalarca öneri sunmamıza karşın sağlık bakanlığı tarafından dikkate alınmadık. Bizler bundan sonra da eleştiri ve önerilerimizi sunmaya ve gerek hekimlerin özlük, ekonomik, sosyal haklarını gerekse de halkın sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Dr. Antmen şu şekilde devam etti;

"Ülkemizde 15 yılı aşkın bir süredir uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı bugüne değin daha çok sağlık çalışanları aleyhine işliyor ve vatandaşın ilgisini çekiyordu. Temel amacı sağlık hizmetinin piyasaya açılması, tüm sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi ve iş güvencesini ortadan kaldırmak olan Sağlıkta Dönüşüm Programı gerçek yüzünü göstermeye ve uzun süredir planladığı 'elini vatandaşın cebine sokma' girişimlerini yaşama geçirmeye başladı.

Daha önce özellikle hastanelerde uygulanan katkı payları, katılım ücretleri, maaştan kesintiler, eczanelerde karşımıza çıkan fiyat farklarına yeni bir soygun girişimi daha eklendi; Sosyal Güvenlik Kurumu 8 Eylül 2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan bir genelge ile yaygın kullanılan 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkardı."

"Vatandaşın çok sık olarak kullandığı ve hekimlerin sıkça reçetelendirdiği antienflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan ağrı ve iltihaplanma (inflamasyon) tedavisinde lokal olarak kullanılan spreyler, eklem-kas ağrısı tedavisinde kullanılan jel ve merhem gibi topikal ilaçlar, çocukların diş çıkarma döneminde lokal kullanılan ağrı kesici topikal ilaçlar, ağız ve boğaz spreyleri artık SGK tarafından ödenmeyecek" diyen Antmen sözlerine şöyle devam etti:

"İLAÇLAR DAHA FAZLA BEDELLE SATILACAK"

"Pandemi döneminde vatandaşları tarafından çok yaygın olarak kullanılan ve fiyatları 15-50 TL arasında değişen 52 ilacın bedelinin SGK tarafından ödenmemesiyle birlikte vatandaşları bu ilaçları cepten ödeme ile alabileceklerdir. Bu durum ilacı erişilebilir ve satın alınabilir olmasını zorlaştıracak, fiili olarak reçetesiz ilaçların artmasına yol açacaktır
Kutu başı kullanım miktarı fazla olan bu ilaçları SGK toplu, çok miktarda ve buna bağlı olarak iskontolu aldığı için fiyatı azalmaktaydı. Geri ödeme listesinden çıkarılan bu ilaçlar şimdi serbest piyasa kurallarına göre daha fazla bedelle satılacaktır. Fiili olarak reçetesiz ilaca dönüşecek bu ilaçlar Tarım Bakanlığı izni ile doğal ürün olarak eczane dışında da satılabileceklerdir.

Ayrıca yapılan başka bir değişiklik ile eşdeğer fiyat referans bandı farklarının yüzde 10’dan yüzde 5’e çekilmesi ile eşdeğer ilaçlardan alınacak farklar yüzde 5 oranında artmıştır. Bu şekilde vatandaşın cebinden çıkacak eşdeğer ilaç fiyat farkı da fazlalaşmıştır. Yapılan bu değişiklik ile de vatandaşın ilaç için ödeyeceği para arttırılmıştır.

Halk için kullanılması gereken bütçenin yandaşlara peşkeş çekilmesi nedeniyle 1 Milyar TL civarında açık veren SGK’nın içine düşmüş olduğu finansal kriz bahane edilerek yapılan bu değişiklikler doğrudan halkın sağlık hakkına saldırıdır ve aslında sağlıkta dönüşüm programının kaçınılmaz bir sonucudur. SGK, vatandaşları tarafından yıllardır kullanılan bu ilaçları geri ödeme listesine bir an önce almalı, AKP iktidarı, halkın sağlık hakkını daraltan, ilaca erişimi zorlaştıran ve cepten harcamayı arttıran bu düzenlemelerden ve temel olarak da sağlıkta dönüşüm programından bir an önce vazgeçmelidir."

"Herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve kamusal bir sağlık programı ile sağlık çalışanlarının iş güvenceli, insanca yaşayacağı temel ücret ile çalıştığı bir iş ortamı yaşama geçirilmelidir" diyen Antmen, "Mersin Tabip Odası ve TTB olarak bizler bu konuda defalarca öneri sunmamıza karşın sağlık bakanlığı tarafından dikkate alınmadık. Bizler bundan sonra da eleştiri ve önerilerimizi sunmaya ve gerek hekimlerin özlük, ekonomik, sosyal haklarını gerekse de halkın sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz" dedi.