Büro Emekçileri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, yapmış olduğu açıklamada sağlıklı beslenmenin bir aileye aylık maliyetinin 6 bin 535 TL olduğunu belirterek, derin yoksullaşmaya sebebiyet veren AKP iktidarından kurtulmak için mücadele kararlılığını göstereceklerini ifade etti.

Açıklamada başta kamu emekçileri olmak üzere toplumun dar gelire sahip bütün kesimlerinin baş edilmesi imkansız bir yoksulluğun içine sürüklendiği ifade edilerek, “İktidarın adeta kör döğüşüne döndürdüğü ekonomik program sayesinde tencereye konulacak sebzelerin taneyle alındığı ve soframıza konulan ekmeğin anbean küçüldüğü bir süreci yaşamaktayız” denildi.

“İKTİDARDAN BESLENEN KÜÇÜK BİR AZINLIK SERVETİNE SERVET KATMAKTADIR”

Ekonomik krizin yaratmış olduğu tahribatla emekçiler açısından hayatın yaşanmaz hale geldiği belirtilen açıklamada şunlar söylendi:

"İktidardan beslenen küçük bir azınlık servetine servet katmakta, bizlerin yoksullaşması pahasına iktidar tarafından bu azınlık gruba kur korumalı mevduatı, bedeli 2.000.000-TL olan konutlar için %0.99 faiz oranı ile ucuz kredi kullandırma adı altında hazine kaynaklarından servet transferi yapılmaktadır. Bir bakıma bizler kara bayramı yaşarken, iktidardan beslenen konforlu kesimler sadece kuş sütünün eksik olduğu sofralarda zevki sefa içinde günlerini gün etmektedirler."

AKP’nin iktidar olduğu ilk yıllardan beri alt yapı yatırımları adı altında yandaş sermaye gruplarına hazineden kaynak aktarmaya yönelik rantçı politikaların uygulandığı vurgulanarak “Yaşanan bu ekonomik krizden kurtulmanın aynı zamanda bu rantçı iktidardan kurtulmak olduğunu biliyor ve onun için mücadele ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

“SAĞLIKLI BESLENMENİN AİLEYE GÜNLÜK MALİYETİ 218 TL”

Açıklamada Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünce hazırlanan rapora değinilerek şunlar ifade edildi:

"4 kişilik bir ailede 19-65 yaş arası çalışan erkek, 19-50 yaş arası ev hanımı kadın, 4-6 yaş arası çocuk birey için zorunlu gıda tüketim miktarları ve enerji ihtiyacı çalışması için “Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER) ve toplu beslenme sistemleri için ulusal menü ve uygulama rehberi referans alınarak hesaplamalar yapılmıştır. Yapılan hesaplamalara göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2022 Nisan ayı için 6.535,00- Türk Lirasıdır. Bu hesaplama dikkate alındığında sağlıklı beslenmenin bir aileye günlük maliyeti 218,00-Türk lirasını bulmuştur. TÜİK’in de veri olarak kullandığı bu veri tabanı üzerinden hesaplanan tüketim miktarının dört kişilik bir ailenin aylık bütçesine getirdiği yük, iktidar partisinin ağzına pelesenk ettiği asgari ücrete tarihin en yüksek zammını yaptık diye övündüğü ücret artışının çok üzerinde bir maliyet oluşturmaktadır."