Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik ve sosyal durumu araştırması anketinin sonuçlarını sendikanın Genel Merkezinde düzenlediği basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı. Online yapılan ve 2 bin 63 sağlıkçının katıldığı anket sonuçlarını SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım okudu. 

"EN DÜŞÜK TEMEL ÜCRETİ İŞ KOLUMUZ EMEKÇİLERİ ALMAKTADIR"

Yıldırım, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarında kayıplar yaşandığını belirterek, “Bugün kamu çalışanları içinde en düşük temel ücreti iş kolumuz emekçileri almaktadır” diye konuştu.

Yıldırım, TÜRK-İŞ tarafından Nisan 2022 yoksulluk sınırı 17 bin 340 TL iken, açlık sınırı 5 bin 323 olarak açıklandığını hatırlatarak, “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 60,11’nin maaş aralığı 7 bin 500-10 bin TL’dir” dedi. Yıldırım, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin neredeyse tamamı yoksulluk sınırının altında ve açlık sınırına yakın ücretlerle yaşamaya çalıştığını söyledi.

"YÜZDE 70,7'Sİ YURT DIŞINA GİTMEYİ DÜŞÜNMEKTEDİR"

Sağlık emekçilerinin yoğun çalışma koşulları ve maruz kaldığı mobbing nedeniyle yurt dışına gitmeyi planladığını belirten Yıldırım, şunları söyledi: “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 33,49’u yurtdışına gitme konusunda kararsızken, yüzde 70,7’si yurtdışına gitmeyi düşünmektedir. Sağlık lisansiyerinin yüzde 77,23’ü, hemşirelerin yüzde 76,83’ü sağlık teknikeri/teknisyeninin yüzde 72,21’i ve hekimlerin yüzde 57,81’i fırsatını bulsa yurtdışında çalışmayı düşünmektedirler. İmkân bulduğunda sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 85,46’sı yurtdışına gidecektir.”

"SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN YÜZDE 86.86'SI İMKAN OLSA BAŞKA MESLEĞİ YAPACAK"

Yıldırım, çalışma koşulları nedeniyle birçok sağlık emekçilerinin mesleği bırakmayı düşündüğünü ifade etti. Yıldırım, sağlık emekçilerinin mesleği bırakma isteme oranlarını şöyle paylaştı: “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 86,86’sı imkânı olsa başka mesleği yapmak istemektedir. Teknisyenlerin yüzde 92,31’i, memurların yüzde 92,06’sı, hemşirelerin yüzde 91,92’si ebelerin yüzde 88,39’u ve hekimlerin yüzde 79,55’i imkân bulduklarında mesleklerini bırakacaklarını ifade etmiştir.”

YÜZDE 99.56'SI EKONOMİK DURUMDAN MEMNUN DEĞİL

Yıldırım, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 99,56’sının bugün itibariyle ülkenin ekonomik durumundan memnun olmadığını söyledi. Yıldırım, sağlık emekçilerinin ekonomiye ilişkin beyanlarını “çok kötü, hiç memnun değilim alım gücüm inanılmaz düştü, memnun değilim ama neden kaynaklandığını az çok bildiğim için bu kötü günleri atlatacağımıza inanıyorum, rezalet, bir ekonomi bu kadar kötü yönetilir, bu ülkeyi temiz dürüst insanlar gelirse belki düzelir” diye sıralandığını ifade etti.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin işlerinden memnun olmama nedenlerine dair Yıldırım,  “Ekonomik nedenler, iş yükü, mobbing, baskı, fiziksel, psikolojik ve sözlü şiddet, amirlerin keyfi uygulamaları, çalışma koşulları ve mesleki yönetmeliklerde yetersiz bakış açısı ile oluşturulan görev" bilgilerini verdi.

SAĞLIKÇILAR BORÇLA GEÇİNİYOR

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 89,24’ü kredi veya kredi kartı borçları ile hayatını idame ettirdiğini belirten Yıldırım, “Teknik hizmetlilerin yüzde 93,75’i, sağlık teknikeri/teknisyenlerinin yüzde 92,12’si, memurların yüzde 92,06’sı ve hemşirelerin yüzde 91,92 ile hekimlerin yüzde 78,27’si borçla geçindiğini belirtmiştir” dedi.

Sağlık emekçilerine siyasi iktidar tarafından birçok vaat verildiğini hatırlatan Yıldırım, “Taleplerimiz karşılanana kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.