Son olarak İstanbul Çınar Aile Sağlığı Merkezinde görevli Aile Hekimi Mahmut Doğan’ın darp edilmesiyle yeniden gündeme gelen sağlıkta şiddetin önüne bir türlü geçilemiyor.  Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “Bilgi Edinme Yasası” çerçevesinde Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’ne gönderdiği yazıya göre son altı yılda Beyaz Kod Sistemine “Devlet, vakıf üniversiteleri ve özel sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli tarafından 20,298 fiziksel şiddet vakası bildirildi.

HABER: Sabri KIRDAR

Bu bildirimlerden 18.081’i bakanlığa bağlı hastanelerde gerçekleşirken 1682’si vakıf ve devlet üniversitelerinde 535’ide özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşti”

Konuya dair görüşünü aldığımız Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, sağlıkta şiddetin ana kaynağının iktidarın uyguladığı sağlık politikaları olduğunu ifade etti.

"ŞİDDET PANDEMİSİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

İçöz, “Sağlıkta şiddet münferit bir olgu değildir, toplumsal ve politik bir sorundur. Sağlık emekçileri olarak adeta bir şiddet pandemisiyle karşı karşıyayız. Güvenli ortamlarda çalışmıyor, her an şiddet tehdidi altında inanılmaz bir stresle yaşıyoruz. Sağlık emekçilerine yönelik şiddet her geçen gün, her geçen dakika artıyor. Can güvenliği sorunu sağlık emekçilerinin en büyük sorunu haline gelmiştir. AKP iktidarı ise bu sorunu çözmeye yönelik hiçbir ciddi çalışma yapmamaktadır. Bir kez daha altını çizmekte yarar var, yaşananlar da salt bir güvenlik sorunu değildir. Hekim, hemşire, ebe, teknisyen, idari memur, sağlık işçisi, bu ülkenin tüm sağlık emekçileri olarak bizler şiddete, şiddeti özendiren tüm politikalara karşıyız. Şiddetle yüz yüze kalan sağlık emekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Yaşanacak her şiddet olayının iş sağlığı ve güvenliği kapsamında iş kazası olarak bildiriminin yapılması için işkolu emekçilerini bilgilendirme çalışması yürüteceğiz. Bu sistemin sorumlusu biz değiliz ve tüm yurttaşlarımızı toplumun sağlık hakkı için biz sağlık emekçileri ile yan yana olmaya davet ediyoruz” dedi.

belge-1