Sağlık emekçileri, ek ödemelerdeki adaletsizliğe dair yarın İstanbul’daki hastanelerde alkışlı protesto eylemi ve basın açıklaması yapacak.

Sağlık Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Dev Sağlık-İş, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri'nin çağrısı ile sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı tarafından müjde olarak açıklanan ek ödemelerin eşit derecede uygulanmamasına yönelik yarın (28 Mayıs) saat 12:30'da iş yerlerinden alkışlı protesto eylemi düzenleyecek. Sağlık emekçilerini talepleri ise şu şekilde:
  • Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmesi
  • 3600 ek gösterge,
  • 5 yıla 1 yıpranma payı,
  • Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması,
  • Ek ödemelerdeki haksızlıkların giderilmeli,
  • Kadrolu güvenceli atamaların yapılması,
  • Üç ay tavan yapılacağı duyurulan ek ödemelerin tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmeli.

"TEMEL MAAŞ SÜREKLİ AZALIYOR"

Konuya ilişkin dokuz8HABER'e konuşan SES Şişli Şubesi Eş Genel Başkanı Abuzer Arslan, "Performans uygulaması ve döner sermaye ödemeleriyle, başta uzman hekimler olmak üzere bir kısım sağlık çalışanının gelirleri arttı. Bu aslında, sağlıkta dönüşüm programının yapısal değişikliklerine itirazı engellemek için sağlık çalışanlarına uzatılan bir bal parmağıydı" dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak baştan beri ,'Temel ücret yerine performansa ödeme yapılması kışkırtılmış sağlık hizmeti talebini daha da abartır. Bu hizmeti üretenler emeğinin karşılığını aldığını düşünür, ama performanstan alınan ücret, temel maaştaki azalışı görünmez kılabilir' diyerek bu durumu eleştirdik" diyen Aslan, "Zaten tarihsel sürece bakarsak temel maaşın sürekli azaldığını görürüz" ifadelerini kullandı.

"EK ÖDEMELERDEN ÇOK AZ SAYIDA SAĞLIK ÇALIŞANI YARARLANIYOR"

Aslan konuşmasına şu şekilde devam etti: Alınan ücretler temel maaş, döner sermaye ve performans olarak bölündüğünde ortaya ciddi bir kategorik ayrım da çıkıyor. Hekimler dışında performans ödemesi alan çok az sağlık emekçisi var. İdari memurlar, temizlik görevlileri, hasta bakıcılar, hasta karşılama görevlileri, yemekhanelerde görevli taşeronda çalışanlar, radyoloji biriminde görevli tekniker/teknisyenler, lise mezunu hemşireler, bilgi işlem görevlileri hiçbiri performans sisteminden bir şey almıyor. Bunun sonucunda Sağlık çalışanları arasında derin eşitsizlikler yarattı. Ancak bu eşitsizlikleri gidermek için SES olarak Temel ücret mücadelesini yükseltme yönünde bir strateji izliyoruz.

"TEMEL TALEPLERİMİZ ETRAFINDA BİRLEŞİYORUZ"

Onun için İstanbul'da her hastanede basın açıklaması ve sesimizi yükseltmek amacıyla Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Dev Sağlık İş ve Tümrad- Der ile bir araya geldik. Temel taleplerimiz etrafında birleşiyor, her hastanede dilekçe vererek Sağlık Bakanlığına sesimizi duyuracağız. Biz neden buna ihtiyaç duyduk? Sağlık Bakanlığı, 'sağlık çalışanlarına ek ödemeleri tavanda yüzde yüz zam yaptık.' demesiyle ortaya çıkan adaletsizliği dile getirmek ve görünür kılmak amacıyla harekete geçtik. Taleplerimizi dile getirmek için 28 Mayıs Perşembe günü, saat 12:30'da Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sultangazi Ek Hizmet Binası Poliklinik Girişinde olacağız. Tüm Sağlık Emekçileri ve Halkımızı desteğe bekliyoruz."