Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanlar Sendikası (Genel Sağlık-İş), Türk Hemşireler Derneği (THD), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRADDER) ortak bir açıklama yaparak, iktidarın sağlık emekçilerinin özlük hakları konusundaki oyalama taktiğine tepki gösterdi. Konuyla ilgili yasa tasarısının geri çekilmesi üzerine bugün SES Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen sağlık meslek örgütleri adına SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt tarafından bir açıklama yaptı.

İÇ TÜZÜGE AYKIRI OLARAK GERİ ÇEKİLDİ

Açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın iflas ettiği vurgulanarak, halkın sağlığının tehlike altında olduğu vurgulandı. Sağlığa erişimin eşit ve adil olmadığı bu bozuk sistemin sona ermesi gerektiği ifade edilen açıklamada, "Pandemi koşullarında canlarından ve sağlıklarından olan biz sağlık emekçilerine verilen sözler tutulmamıştır. Kamuoyunda algı yönetimiyle fazla ödeme yapılacakmış açıklamaları yapanlar halkı aldatmaktadır. Sağlık emekçilerinin gelirleri artık yoksulluk sınırının çok altına düşmüştür. 2004 yılından bu yana TÜİK’in enflasyona ilişkin veriler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu enflasyon rakamlarına göre yapılan zamlar bizleri hayat pahalılığıyla baş edemez hale getirmiştir. Artık ‘’Geçinemiyoruz’’ diyoruz ve ücretlerimizde iyileştirme bekliyoruz. Gelirlerimiz ve özlük haklarımız ile ilgili 11 Aralık tarihinde TBMM’ye getirilen yasa tasarısı iç tüzüğe aykırı olarak komisyon başkanının imzasıyla geçtiğimiz hafta sonu geri çekilmiştir." denildi.

"GETİR-KAÇIR YASA TASARISI"

Tasarının yeterli olmadığını, kapsayıcı olmadığını gördüklerini vurgulayan sağlık meslek örgütleri, "getir-kaçır yasa tasarısı"yla toplumda bir zam yapılıyormuş algısı yaratılmaya çalışıldığını dile getirdi. Açıklamada, şöyle denildi: "Raflarda tozlanmaya bırakılan yasa tasarısının ne zaman TBMM’ye yeniden düzenlenerek getirileceği belirsizdir. Bu yasa tasarısında lütfedilmeye çalışılan kamuda yapılacak zam oranını bile sağlık patronları telaşla karşılamış, 'kamuda ödemeler artarsa bizler de sağlık emekçilerinin emeğini ucuza kapatamayacağız, giderlerimiz artacak, kârımız azalacak' endişesi yaşamışlardır. Bu lobinin sağlık politikalarını ele geçirdiği ve emekçilere yapılacak ücret iyileştirmelerinin önünde engel oldukları açıktır."

SAĞLIKÇILARIN TALEPLERİ

Sağlık meslek örgütleri sağlık patronlarının politikalarına karşı talepleri şöyle sıraladı:

  • Koruyucu sağlık hizmetlerini temel alan,

  • Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret.

  • Hangi sosyal güvenlik statüsünde emekli olursa olsun (memur, sigortalı, Bağ-Kur) insanca yaşam standartlarına yükseltilen emekli aylığı.

  • Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme.

  • Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri sağlıklı çalışma ortamları.

  • COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası.

  • Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi.

Sağlık emek ve meslek örgütleri, TBMM’de tozlanmaya bırakılan tasarının yeniden düzenlenmesini, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde ücretlerde en az yüzde 150’lik bir iyileştirme sağlanmasını istedi.