DGD-SEN'den yapılan açıklamada, “En geç 5 Ağustos'ta NAe Sao Paulo gemisinin Türkiye'ye doğru yola çıkacağı bilgisi üzerine bir kez daha uyarıyoruz! Asbest, zehirli gazlar, radyoaktif maddeler ve ağır metaller içeren bu geminin Aliağa'da sökülmesi ulusal ve uluslararası hukuku ihlal edecektir” ifadeleri kullanıldı.

Resim

Açıklamada ayrıca "Gemi söküm işçilerinin ve halkın sağlığını savunacağız! Sökümü yapılacak olan 900 küsür ton asbestin yanı sıra zehirli gazlar ve ağır metallerin bulunduğu #SãoPaulo gemisini Aliağa'ya getirmek gemi söküm işçilerinin ve halkın canına kast etmektir" vurgusu yapıldı.

“KANSER VAKALARINDA ARTIŞ YAŞANABİLİR”

Resim

Brezilya donanmasına ait olan Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa’da sökümü için Sök Denizcilik’e 30 Mayıs 2022’de izin verilmişti. Gemide yaklaşık 900 küsür ton asbestin yani sıra, zehirli gazlar, ağır metaller, ağır yağlar, hidrokarbonlar, radyoaktif maddeler, vektörler, balast suyu, organotin, PCB, PPB, PCts ve daha birçok insan sağlığı ve çevreyi tehdit edecek madde bulunduğu belirtiliyor. Uzmanlar, geminin getirdiği maddelerle “Kanser vakalarında artış” yaşanacağı uyarısında bulunuyor.