Gençlik ve Spor Bakanlığı, 81 ilin müdürlüğüne gönderdiği talimatla koronavirüsle mücadele kapsamında yurtlara yerleştirilen sağlık çalışanlarının 14 Haziran’a kadar odaları boşaltmaları istendi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, koronavirüsü bulaştırma risk sıralamasında üst sırada yer alması nedeniyle izole amaçlı yurtlara yerleştirilen sağlık çalışanlarının yurtları boşaltmaları için talimat verdi. Bakanlık, 81 ilin müdürlüğüne gönderdiği talimata, 2020-2021 Yılı Eğitim ve Öğretim Dönemi için yapılacak hazırlıklar ve yurtlardaki tadilatlar nedeniyle sağlık çalışanlarının yerleştirildiği yurtların 14 Haziran tarihine kadar boşaltılmasını istedi. Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, talimat doğrultusunda Diyarbakır’daki Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Süleyman Bin Halid Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan 250 sağlık personelinden yurdu, 14 Haziran’a kadar boşaltmaları istendi.

GEREKÇE: YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİNE HAZIRLIK

Bakanlığın verdiği talimatı doğrulayan Anadolu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı İhsan Acun, yurt müdürüyle yaptığı görüşmede, müdürün yurdun boşaltılması kararının kendisine ait olmadığını, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü talimatı olduğunu söylediğini aktardı. Kendisine, yurtların boşaltılmasına gerekçe olarak "yeni eğitim ve öğretim yılına hazırlık ile tadilat"ın gösterildiğini dile getiren Acun, kararın doğru olmadığını, sağlık personelinin koronavirüsün bulaşma riski en yüksek grupta yer aldığını aktardı.

"SÜREÇ BİTMİŞ GİBİ DAVRANILMASI DOĞRU DEĞİL"

"Koronavirüse karşı hizmet veren herkesin bu haktan yararlanması gerekir" diyen Acun, "Bu insanlar sonuçta hizmet veriyor. Risk ortadan kalkmadan, süreç tam bitmeden süreç bitmiş gibi davranılması doğru değildir. Koronavirüs devam ettikçe, bu riski en aza indirmek için risk altında grupların izole edilmesi gerekir. En azından pandemi hastanelerinde kalan kalan sağlık personeli için yurtlarda kalınmasına devam edilmesi yönünde karar alınması lazım. Bu yapılamıyorsa bile Covid-19 servislerinde aktif olarak çalışan sağlık personeli için yer tahsis edilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

"BU İNSANLAR RİSK GRUBUNDA"

Özellikle ailesinde kronik hastalığı bulunan ya da 65 yaş üstü akrabalarıyla yaşayan sağlık çalışanının hastalığı bulaştırma riskini ortadan kaldırmak için buna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Acun, şöyle devam etti: "Bazı sağlık çalışanları, ailelerinde, kronik hastalığı olanlar var, annesi babasıyla yaşayıp da 65 yaş üstünde olanlar var. Bu insanlar risk grubundadır. En azında Covid-19 servislerinde çalışan sağlık çalışanlarına bu hizmetin, bu imkanın tanımaması lazım."